Przepis na blok czekoladowy

Blok czekoladowy przepis

Smak dzieciństwa – niezwykle pyszny blok czekoladowy to doskonała słodka przekąska dla całej rodziny. Blok przyrządzisz w niecałe 30 minut. Zacznij od przygotowania składników.

Składniki na blok czekoladowy

  • 250 g masła,
  • 500 g mleka w proszku (w niebieskim opakowaniu lub łaciate),
  • pół szklanki wody,
  • 1,5 szklanki cukru,
  • 6 łyżek kakao,
  • 200 g herbatników,
  • duża garść orzechów, rodzynek (dobrze sprawdza się mieszanka studencka).

Jak przyrządzić blok czekoladowy?

1. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy masło i podgrzewamy na małym ogniu. Następnie dodajemy cukier i kakao – mieszamy aż wszystko się dokładnie rozpuści. Odstawiamy aby masa przestygła.

Blok czekoladowy składniki

2. Herbatniki kruszymy na różnej wielkości kawałki. Masę wlewamy do miski, wsypujemy do niej mleko w proszku i na początku dokładnie miksujemy mikserem a później dodajemy herbatniki oraz bakalie z orzechami i mieszamy już dłonią (Masa będzie bardzo gęsta).

3. Rozkładamy papier do pieczenia, masę wykładamy na niego, zawijamy i formujemy coś na kształt rolady. Ewentualnie wyścielamy papierem keksówkę czy inną formę i wkładamy do niej masę , mocno ugniatamy.

4. Blok czekoladowy wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny.

Pyszny blok czekoladowy

Smacznego!

Polecane przepisy