Kruche ciasteczka lawendowo-cytrynowe

Ciasteczka lawendowo cytrynowe

Przepis na ciasteczka które zaskakują każdego swym lawendowo-cytrynowym smakiem. Maślane i bardzo kruchutkie.

Składniki na ciasteczka lawendowe

  • 210 g masła,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 1 żółtko,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżka suszonych lub świeżych kwiatów lawendy,
  • 1 łyżka skórki otartej z cytryny lub 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej.

Jak przyrządzić ciasteczka lawendowo-cytrynowe?

1. Wszystkie składniki umieścić na desce i zagnieść z nich ciasto.

2. Masę przełóż na folię spożywczą, obwiń, uformuj wałek i wsadź do lodówki na około 2 godziny.

Ciastka cytrynowe przepis

3. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170 stopni. Następnie masę uformowaną w wałek wyciągamy z lodówki kroimy na plasterki o grubości około pół centymetrowe. Układamy na blasze wyścielonej papierem. Ciasteczka pieczemy przez około 12-14 minut.

Smacznego!

Polecane przepisy