Ciasto Murzynek

Murzynek przepis

Banalny przepis na ciasto Murzynek. Jest bardzo prosty w wykonaniu i nie zajmuje dużo czasu. Ciasto jest puszyste i delikatne przez co rozpływa się w ustach.

Składniki na ciasto do murzynka

  • ½ szklanki mleka (bądź wody),
  • 3 czubate łyżki kakao,
  • 1,5 szklanki cukru,
  • 250g masła czy margaryny,
  • 4 jajka,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Sposób wykonania murzynka

1. Mleko ( bądź wodę), cukier i kakao przekładamy do garnka, mieszając zagotowujemy. Do ciepłej masy dodajemy masło, mieszamy, aż do rozpuszczenia. Zostawiamy do ostygnięcia.

2. Mąkę mieszamy razem z proszkiem do pieczenia i odstawiamy na bok.

3. Jajka zalewamy wrzątkiem, oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę i odstawiamy na bok.

4. Żółtka mieszamy razem z ostygniętą masą ( można to zrobić mikserem bądź trzepaczką ). Odlewamy pół szklanki masy na polewę.

5. Trzepaczką lub mikserem wmieszamy wcześniej zmieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia. Następnie ostrożnie mieszamy szpatułką pianę z białek. Spód tortownicy o średnicy 26cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przelewamy do formy.

6. Murzynka pieczemy w 180*C, góra-dół. Ciasto powinno piec się ok. 45 minut. Wypiek polewamy wcześniej odłożoną polewą.

Smacznego!

Jak przygotować Murzynka? Przepis

Polecane przepisy