Placuszki bananowe poleciła mi kiedyś dietetyczka. Są lekkie, sycące i zdrowe. Dzieci wprost za nimi przepadają.
Składniki
- 1 średniej wielkości banan,
- 1 jajko,
- 4 łyżki mąki (najlepiej zmieszać różne rodzaje),
- olej do smażenia (opcjonalnie),
- dżem słodzony sokiem,
- owoce według uznania.
Przygotowanie placuszków
1. Obranego banana wkładam do miski, dodaję jajko i 4 łyżki mąki (ja używam 4 różnych rodzajów: ryżowa, kukurydziana, pszenna i żytnia).
2. Wszystko miksuję do powstania gładkiej masy.
3. Masę wylewam na teflonową patelnie, smażę z jednej i drugiej strony do uzyskania złotego koloru.
4. Placuszki przekładam na talerz, smaruję dżemem (polecam dżem Rapsodia 100 % owoców z Biedronki – jest dietetyczny, słodzony sokiem jabłkowym).
5. Na wierzch dodaję owoce według uznania.
Smacznego!