Każdy kto go próbuje jest zachwycony. Puszysty, odpowiednio wilgotny i bardzo prosty w przygotowaniu sernik.
Składniki na sernik
- 1 kg sera białego,
- 4 jajka,
- 1 szklanka cukru,
- 250 g śmietany kremówki,
- łyżeczka aromatu waniliowego lub śmietankowego,
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
- puszka masy kajmakowej,
- płatki migdałowe do przybrania.
Składniki na spód sernika
- 200 g ciasteczek typu petitki,
- 2 łyżki masła (w temperaturze pokojowej).
Jak przygotować sernik?
1. Ustawiamy piekarnik aby grzał góra – dół, na temp. 175 stopni i zabieramy się za przyrządzanie ciasta.
Na samym początku musimy rozdrobnić ciasteczka petitki – radzimy sobie jak tylko możemy :
- tłuczek,
- wałek ,
- blender lub mikser.
Okruchy wsypujemy do blachy tortowej o średnicy 23-25 cm. Do okruszków dodajemy masło w temperaturze pokojowej i mieszamy to wszystko razem, następnie ugniatamy na płasko i wstawiamy do lodówki na kilka minut.
2. Teraz możemy przygotować masę serową, ja używam do tego miksera.
Ser biały wsadzamy do miski , wbijamy do niego jajka i wsypujemy cukier, całość miksujemy aż wszystko się połączy.
Następnie dodaję śmietankę kremówkę, aromat waniliowy oraz mąkę ziemniaczaną (mikser ciągle jest na obrotach). Gdy masa ładnie się połączy, jest gładka , przelewam ją na spód ciasteczkowy.
3. Teraz przyszedł czas na kajmak. Nabieram go na łyżeczkę i robię na masie serowej kleksy, które później zatapiam.
Całość wsadzamy do piekarnika i po 15 minutach zmniejszamy temperaturę na 120 stopni, sernik pieczemy w tej temperaturze jeszcze 60 minut.
4. Po wystudzeniu sernik smarujemy na wierzchu masą kajmakową. Na patelni prażymy płatki migdałów i posypujemy nimi sernik.
Smacznego !!!