Puszysty sernik z masą kajmakową

Przepis na sernik z masą kajmakową

Każdy kto go próbuje jest zachwycony. Puszysty, odpowiednio wilgotny i bardzo prosty w przygotowaniu sernik.

Składniki na sernik

  • 1 kg sera białego,
  • 4 jajka,
  • 1 szklanka cukru,
  • 250 g śmietany kremówki,
  • łyżeczka aromatu waniliowego lub śmietankowego,
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • puszka masy kajmakowej,
  • płatki migdałowe do przybrania.

Składniki na spód sernika

  • 200 g ciasteczek typu petitki,
  • 2 łyżki masła (w temperaturze pokojowej).

Jak przygotować sernik?

1. Ustawiamy piekarnik aby grzał góra – dół, na temp. 175 stopni i zabieramy się za przyrządzanie ciasta.

Na samym początku musimy rozdrobnić ciasteczka petitki – radzimy sobie jak tylko możemy :

  • tłuczek,
  • wałek ,
  • blender lub mikser.

Okruchy wsypujemy do blachy tortowej o średnicy 23-25 cm. Do okruszków dodajemy masło w temperaturze pokojowej i mieszamy to wszystko razem, następnie ugniatamy na płasko i wstawiamy do lodówki na kilka minut.

2. Teraz możemy przygotować masę serową, ja używam do tego miksera.

Ser biały wsadzamy do miski , wbijamy do niego jajka i wsypujemy cukier, całość miksujemy aż wszystko się połączy.

Masa na sernik

Następnie dodaję śmietankę kremówkę, aromat waniliowy oraz mąkę ziemniaczaną (mikser ciągle jest na obrotach). Gdy masa ładnie się połączy, jest gładka , przelewam ją na spód ciasteczkowy.

3. Teraz przyszedł czas na kajmak. Nabieram go na łyżeczkę i robię na masie serowej kleksy, które później zatapiam.

Całość wsadzamy do piekarnika i po 15 minutach zmniejszamy temperaturę na 120 stopni, sernik pieczemy w tej temperaturze jeszcze 60 minut.

4. Po wystudzeniu sernik smarujemy na wierzchu masą kajmakową. Na patelni prażymy płatki migdałów i posypujemy nimi sernik.

Sernik z masą kajmakową

Smacznego !!!

Polecane przepisy