O mnie

Kilka słów o mnie

Marysia gotuje - przepisy na każdą kieszeńW ostatnich latach nastąpiła w naszych kuchniach prawdziwa rewolucja. Przebiegała tak łagodnie, że wiele osób uświadomiło sobie jej skutki dopiero teraz: zmienił się całkowicie stosunek do jedzenia i picia. Rosnący dobrobyt, penetrowanie innych kuchni, zrozumienie potrzeb organizmu, polegające na dbaniu o zdrowie, szczupłą sylwetkę i radość życia — wszystko to wpłynęło na stworzenie nowoczesnej kuchni.

To, co smakosze wychwalają jako nowoczesną kuchnię, może się wydawać awangardowe, jednakże podstawowe zasady przejęliśmy już dawno: stosowanie świeżych produktów, krótki czas gotowania, estetyczne dekorowanie. Skąd się biorą duże obroty supermarketów, osiągane na bitej śmietance, wytrawnym winie, urozmaiconych mrożonkach i egzotycznych owocach?

I skąd wziąłby się sukces, jakim cieszą się hamburgery, crepes, gyros, pizza i ćevapćići, gdybyśmy nie zapożyczyli od świata apetytu na te potrawy?

Istnieje jednak jeszcze coś, co dla Francuzów i Włochów było od dawna częścią kultury narodowej: gotowanie dla gości, biesiadowanie z przyjaciółmi. Jest to chyba najważniejsza umiejętność korzystania z uroków życia, przyniesiona przez tę łagodną rewolucję.

W nowej kuchni potrzebna jest nowa wiedza kucharska. To, co nasze matki i babki uważały za dobre i słuszne, jest już dziś przebrzmiałe. Gotowanie ma być pomocą dla nowego pokolenia pań domu, hobbystów, organizatorów przyjęć, osób samotnych i smakoszy. Przy tym wszystkim moja strona nie ma zamiaru zawartej w niej wiedzy wbijać do głów – chce jedynie zachęcić do zainteresowania się jedną z najpiękniejszych – zaraz po miłości – dziedzin życia.

Serdecznie zapraszam,

Marysia.