Krupnik bez mięsa

Krupnik bez mięsa

Krupnik w wersji bezmięsnej. Bardzo prosta i szybka zupa – smaczna i lekkostrawna.

Składniki na krupnik

  • pęczek włoszczyzny (2 marchewki, pietruszka, pół selera),
  • 2 cebule,
  • 150 g kaszy jęczmiennej lub jaglanej,
  • 4 ziemniaki,
  • woda,
  • sól, pieprz,
  • olej (do podsmażenia cebuli).

Jak przyrządzić krupnik bez mięsa?

1. Warzywa: marchewki, pietruszkę, selera obieramy i ścieramy na tarce, na grubych oczkach.

Składniki na krupnik

2. Wodę, około 4 litrów nastawiamy na gaz i dodajemy do niej warzywa. Doprawiamy solą i pieprzem.

3. Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. Podsmażamy na małej ilości oleju. Następnie dodajemy do gotujących się warzyw.

4. Po zagotowaniu dodajemy kaszę i gotujemy zupę jeszcze przez około 40 minut.

5. W międzyczasie obieramy ziemniaki i kroimy w grubą kostkę. Gotujemy w osobnym garnku aż będą miękkie. Następnie ziemniaki i wodę w której się gotowały łączymy razem z zupą.
Krupnik przed podaniem posypujemy natką pietruszki.

Przepis na krupnik bez mięsa

Smacznego!

Krupnik bez mięsa – dodatkowe wskazówki

Krupnik można jak najbardziej ugotować z mięsem. Należy wtedy najpierw do wody włożyć np. udko czy skrzydełka z kurczaka lub indyka i gotować 30 minut. Po tym czasie dodajemy warzywa i kierujemy się przepisem jak wyżej.

Polecane przepisy