Krupnik w wersji bezmięsnej. Bardzo prosta i szybka zupa – smaczna i lekkostrawna.
Składniki na krupnik
- pęczek włoszczyzny (2 marchewki, pietruszka, pół selera),
- 2 cebule,
- 150 g kaszy jęczmiennej lub jaglanej,
- 4 ziemniaki,
- woda,
- sól, pieprz,
- olej (do podsmażenia cebuli).
Jak przyrządzić krupnik bez mięsa?
1. Warzywa: marchewki, pietruszkę, selera obieramy i ścieramy na tarce, na grubych oczkach.
2. Wodę, około 4 litrów nastawiamy na gaz i dodajemy do niej warzywa. Doprawiamy solą i pieprzem.
3. Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. Podsmażamy na małej ilości oleju. Następnie dodajemy do gotujących się warzyw.
4. Po zagotowaniu dodajemy kaszę i gotujemy zupę jeszcze przez około 40 minut.
5. W międzyczasie obieramy ziemniaki i kroimy w grubą kostkę. Gotujemy w osobnym garnku aż będą miękkie. Następnie ziemniaki i wodę w której się gotowały łączymy razem z zupą.
Krupnik przed podaniem posypujemy natką pietruszki.
Smacznego!
Krupnik bez mięsa – dodatkowe wskazówki
Krupnik można jak najbardziej ugotować z mięsem. Należy wtedy najpierw do wody włożyć np. udko czy skrzydełka z kurczaka lub indyka i gotować 30 minut. Po tym czasie dodajemy warzywa i kierujemy się przepisem jak wyżej.