Aromatyczny pstrąg z warzywami

Pstrąg z warzywami przepis

Przepyszny, aromatyczny pstrąg z warzywami to jedna z propozycji na szybki obiad.

Składniki na pstrąga z warzywami

  • 2 wypatroszone pstrągi,
  • 1 opakowanie warzyw na patelnię z ziemniakami,
  • 4 plasterki cytryny,
  • 3 ząbki czosnku,
  • natka pietruszki,
  • 2 plasterki masła,
  • sól, pieprz,
  • łyżka oleju,
  • zioła prowansalskie,
  • łyżka posiekanego szczypiorku,
  • kilka pomidorków koktajlowych,
  • łyżka kaparów.

Jak przyrządzić pstrąga?

1. Pstrąga myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.

Jak przyrządzić pstrąga z warzywami?

2. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 250 stopni. Na blachę kładziemy papier do pieczenia, następnie wykładamy pstrągi. Rybę nacinamy z górniej strony na skos.

Jak nacinać pstrąga?

Do środka wkładamy po półtorej pociętego ząbku czosnku, plaster cytryny , plasterek masła oraz natkę pietruszki, posypujemy solą i pieprzem. Zewnętrzną część ryby polewamy odrobiną oleju, sokiem z cytryny, obsypujemy solą i pieprzem, oraz ziołami.

3. Warzywa na patelnię wysypujemy wokół ryby, dodajemy pomidorki koktajlowe pocięte na połówki, kapary, oraz siekany szczypiorek. Wszystko doprawiamy solą i pieprzem.

Składniki na pstrąga z warzywami

4. Blachę wkładamy do piekarnika i zapiekamy 15 minut.

Smacznego 🙂

 

Polecane przepisy