Niektórzy się go boją – niepotrzebnie. Stek jest banalny w przygotowaniu i bardzo smaczny!
Składniki na stek wołowy
- 1 stek wołowy z rostbefu (ja kupuję dojrzewający 21 dni, w sieci sklepów Biedronka)
- około 200 ml wina czerwonego półwytrawnego
- około 100 ml sosu sojowego
Przygotowanie
1. Kawałek steka nakłuwam widelcem z obydwu stron i wkładam do głębokiego naczynia (prostokątny, plastikowy pojemnik na żywność doskonale się sprawdza).
Wino mieszam razem z sosem sojowym (obowiązuje zasada 2 części wina- np. 200 ml i jedna część sosu sojowego- 100 ml) i zalewam mięso na około 2 godziny.
2. Rozpalamy grilla na wysoką temperaturę (ja posiadam grill gazowy, który przy stekach sprawdza się znakomicie).
3. Na ruszcie układamy mięso i grillujemy aby uzyskać stopień wysmażenia:
- Blue (mięso niemal surowe) minuta smażenia z każdej strony.
- Rare (krwisty – wysmażenie w głąb mięsa w granicach 5 mm) około dwóch minut z każdej strony.
- Medium (średnio wysmażony) około 5-6 minut z każdej strony.
- Medium well (dobrze wysmażony) około 7-9 minut z każdej strony.
- Well done (dobrze wysmażony) około 10-12 minut z każdej strony.
4. Następnie mięso ściągamy z rusztu i kładziemy na talerz na około minutę , tak aby dojrzało.
Steka wołowego podajemy z makaronem lub frytkami. Smacznego !!!