Stek wołowy z grilla

Stek z grilla

Niektórzy się go boją – niepotrzebnie. Stek jest banalny w przygotowaniu i bardzo smaczny!

Składniki na stek wołowy

  • 1 stek wołowy z rostbefu (ja kupuję dojrzewający 21 dni, w sieci sklepów Biedronka)
  • około 200 ml wina czerwonego półwytrawnego
  • około 100 ml sosu sojowego

Przygotowanie

1. Kawałek steka nakłuwam widelcem z obydwu stron i wkładam do głębokiego naczynia (prostokątny, plastikowy pojemnik na żywność doskonale się sprawdza).
Wino mieszam razem z sosem sojowym (obowiązuje zasada 2 części wina- np. 200 ml i jedna część sosu sojowego- 100 ml) i zalewam mięso na około 2 godziny.

2. Rozpalamy grilla na wysoką temperaturę (ja posiadam grill gazowy, który przy stekach sprawdza się znakomicie).

3. Na ruszcie układamy mięso i grillujemy aby uzyskać stopień wysmażenia:

  • Blue (mięso niemal surowe) minuta smażenia z każdej strony.
  • Rare (krwisty – wysmażenie w głąb mięsa w granicach 5 mm) około dwóch minut z każdej strony.
  • Medium (średnio wysmażony) około 5-6 minut z każdej strony.
  • Medium well (dobrze wysmażony) około 7-9 minut z każdej strony.
  • Well done (dobrze wysmażony) około 10-12 minut z każdej strony.

4. Następnie mięso ściągamy z rusztu i kładziemy na talerz na około minutę , tak aby dojrzało.

Steka wołowego podajemy z makaronem lub frytkami. Smacznego !!!

Polecane przepisy