Apetyczne gołąbki z młodej kapusty zachwycą każde podniebienie. Uwielbiają je dzieci i dorośli.
Składniki na gołąbki
- duża główka młodej kapusty,
- 5 torebek ryżu białego dobrej jakości,
- 1/2 kg mięsa mielonego z łopatki,
- 1/2 kg chudej wiejskiej kiełbasy,
- 1 duża cebula pokrojona w kostkę,
- 15 dag masła,
- 3 łyżki kwaśnej śmietany,
- 1 szklanka wody,
- zielenina,
- przyprawy.
Przygotowanie
1. Przygotowujemy ryż gotując go wg. przepisu na opakowaniu. Solimy wodę i gotujemy ryż ok. 15 minut następnie odsączamy i studzimy w dużej misce.
2. Duży garnek zalewamy do połowy wodą następnie ją solimy i dodajemy łyżkę octu. Po zagotowaniu wody z octem, zmniejszamy ogień tak, aby woda delikatnie się gotowała i zanurzamy w garnku główkę kapusty.
3. Co jakiś czas odcinamy nożem po 1 liściu z główki uważając aby nie uszkodzić żadnego listka. Każdy listek kapusty kładziemy na duży talerz tak, aby odciekła z niego woda a liście ostygły.
4. Ugotowany i przestudzony ryż mieszamy z mięsem mielonym, dodajemy startą na tarce kiełbasę (możemy ją również drobno posiekać). Jeżeli mamy ugotowane jakieś inne mięso też możemy go posiekać i wymieszać w misce z ryżem.
5. Do małej patelni dodajemy posiekaną cebulkę i smażymy na maśle do zarumienienia. Wystudzoną cebulką z masłem dodajemy do farszu, przyprawiamy solą, pieprzem, zieleniną i dokładnie mieszamy do połączenia składników.
6. Wystudzone liście kapusty napełniamy farszem i zawijamy dokładnie liśćmi, układając w naczyniu żaroodpornym lub brytfance. Uprzednio brytfankę lub naczynie wyścielamy największymi liśćmi kapusty, aby gołąbki się nam nie przypaliły.
7. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni ustawiając na funkcję góra – dół. Zawinięte gołąbki ułożone dokładnie polewamy 1 szklanką wody oraz 3 łyżkami śmietany 18%. Nasz gołąbki możemy posypać solą i pieprzem a także ulubionymi ziołami.
Przykrywamy brytfannę i pieczemy w piekarniku ok 1,5 godziny.
SMACZNEGO 🙂