Zrazy ze schabu wieprzowego zawijane z dodatkami. Smaczne, miękkie, rozpływające się w ustach.
Składniki na zrazy
- schab wieprzowy (8 grubszych plastrów),
- musztarda,
- majonez,
- kopiata łyżeczka mąki,
- 8 plastrów szynki lub boczku,
- 3 ogórki kiszone pocięte w słupki,
- cebula pocięta w piórka,
- 100 g startego sera żółtego,
- 1 marchewka,
- 1 pietruszka,
- opcjonalnie 1/4 papryki czerwonej pociętej w słupki,
- olej do smażenia,
- liść laurowy,
- 2 ziarnka ziela angielskiego,
- przyprawy (sól, pieprz),
- wykałaczki,
- woda do podlania zrazów.
Jak przygotować zwijane zrazy?
1. Każdy plaster schabu wieprzowego rozbijamy bardzo cienko tłuczkiem, posypujemy solą i pieprzem.
2. Jedną stronę schabu smarujemy łyżeczką musztardy, a następnie jedną łyżeczką majonezu i układamy dodatki: szynkę lub boczek, ogórek kiszony, cebulę, ser żółty, opcjonalnie można dodać też paprykę czerwoną.
3. Schab zawijamy bardzo ciasno, dbając o to by jego boki były podwinięte do środka. Każdy zrazik spinamy dwoma wykałaczkami i podsmażamy z każdej strony na patelni.
3. Gdy zraziki będą rumiane, zalewamy je do połowy wodą , dodajemy pociętą w krążki marchewkę, pietruszkę oraz cebulę pociętą w piórka. Dosalamy do smaku, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i dusimy pod przykryciem ok. 35-40 minut. Po tym czasie zraziki należy zagęścić mąką.
Zrazy podajemy z ziemniakami lub kluskami śląskimi polanymi sosem ze zrazików.
Smacznego!