Zrazy zawijane ze schabu

Przepis na zrazy zawijane ze schabu

Zrazy ze schabu wieprzowego zawijane z dodatkami. Smaczne, miękkie, rozpływające się w ustach.

Składniki na zrazy

  • schab wieprzowy (8 grubszych plastrów),
  • musztarda,
  • majonez,
  • kopiata łyżeczka mąki,
  • 8 plastrów szynki lub boczku,
  • 3 ogórki kiszone pocięte w słupki,
  • cebula pocięta w piórka,
  • 100 g startego sera żółtego,
  • 1 marchewka,
  • 1 pietruszka,
  • opcjonalnie 1/4 papryki czerwonej pociętej w słupki,
  • olej do smażenia,
  • liść laurowy,
  • 2 ziarnka ziela angielskiego,
  • przyprawy (sól, pieprz),
  • wykałaczki,
  • woda do podlania zrazów.

Jak przygotować zwijane zrazy?

1. Każdy plaster schabu wieprzowego rozbijamy bardzo cienko tłuczkiem, posypujemy solą i pieprzem.

2. Jedną stronę schabu smarujemy łyżeczką musztardy, a następnie jedną łyżeczką majonezu i układamy dodatki: szynkę lub boczek, ogórek kiszony, cebulę, ser żółty, opcjonalnie można dodać też paprykę czerwoną.

Smarowanie zrazów

3. Schab zawijamy bardzo ciasno, dbając o to by jego boki były podwinięte do środka. Każdy zrazik spinamy dwoma wykałaczkami i podsmażamy z każdej strony na patelni.

3. Gdy zraziki będą rumiane, zalewamy je do połowy wodą , dodajemy pociętą w krążki marchewkę, pietruszkę oraz cebulę pociętą w piórka. Dosalamy do smaku, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i dusimy pod przykryciem ok. 35-40 minut. Po tym czasie zraziki należy zagęścić mąką.

Jak zrobić szybkie zrazy ze schabu?

Zrazy podajemy z ziemniakami lub kluskami śląskimi polanymi sosem ze zrazików.

Smacznego!

Polecane przepisy