Zupa kminkowa

Zupa kminkowa przepis

Ciekawa propozycja na wykorzystanie rosołu, który został po niedzielnym obiedzie. Lekka zupa doskonała dla miłośników kminku.

Składniki na zupę kminkową

  • 3 l rosołu lub bulionu warzywnego,
  • 2 łyżki kminku,
  • mleko lub śmietana do zabielenia,
  • opakowanie groszku ptysiowego,
  • posiekana natka pietruszki.

Przygotowanie zupy

1. Bulion warzywny lub rosół zagotowujemy i dodajemy do niego 2 łyżki kminku.

Bulion warzywny na zupę kminkową

2. Po około 15 minutach zupę zabielamy mlekiem lub śmietanką.

3. Zupę kminkową przelewamy przez sitko aby pozbyć się nasion kminku.

4. Podajemy z groszkiem ptysiowym, posypaną natką pietruszki.

Smacznego!

Polecane przepisy