Wyśmienite tradycyjne cebularze najlepiej smakują świeże z szynką i plasterkiem pomidora.
Składniki na lubelskie cebularze
- 4 łyżki oleju,
- 3 łyżki maku,
- 4 sztuki dużej cebuli,
- sól , pieprz,
- 1 kg mąki pszennej,
- 2 szklanki mleka,
- 120 g masła,
- 1 duże jajko,
- 2 łyżeczki cukru,
- 40 g drożdży (świeżych).
Jak przyrządzić cebularze?
1. Cebulę obieramy i kroimy na kosteczkę. W garnku zagotowujemy wodę , gdy zacznie wrzeć dodajemy cebulę i gotujemy ją około 5 minut. Następnie odcedzamy, wrzucamy do miski, dodajemy makę, olej i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Gdy cebula przestygnie wkładamy ją do lodówki na około 12 godzin.
2. Do rondelka wlewamy 1 szklankę mleka, podgrzewamy je i dodajemy rozdrobnione drożdże i cukier. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na chwilę by rozczyn zaczął pracować. Masło roztapiamy i czekamy aż lekko przestygnie. Mąkę przesiewamy, dodajemy łyżeczkę soli, zaczyn z drożdżami, letnie mleko, roztopione masło i jajko, całość zagniatamy na gładkie elastyczne ciasto. Przykrywamy ściereczką i czekamy aż wyrośnie. Ja często daję 800 g mąki pszennej a 200 g mąki graham.
3. Piekarnik nastawiamy na temperaturę 200 stopni. Blachę posypujemy mąką graham lub wykładamy papierem do pieczenia. Od ciasta odrywamy małe kawałki i formujemy z nich placuszki. Na środek każdego z nich nakładamy po łyżce cebuli i rozpłaszczamy. Pieczemy w piekarniku około 20 minut.
Osobiście przyrządzam cebularze w dwóch wersjach:
- dla dzieci duża buła, mniej farszu 😉
- dla dorosłych płaskie wielkie cebularze z większą ilością farszu 😉
Smacznego!