Ser jajeczny

Przepis na ser jajeczny

Ser jajeczny – bez niego Wielkanoc w moim domu nie może się odbyć. Jest jednak tak lubiany przez całą rodzinę że gości na stole dużo, dużo częściej. Doskonale smakuje z chrzanem.

Składniki na ser jajeczny

  • 1 l mleka,
  • 10 dużych jajek,
  • 1 łyżeczka soli,
  • gaza lub pielucha tetrowa.

Jak przyrządzić ser jajeczny?

1. Ser przyrządza się bardzo prosto. Na samym początku przygotować musimy sobie dwa garnki: mniejszy i większy. Do większego wlewamy wodę , około połowy garnka i stawiamy na ogniu, natomiast do mniejszego wbijamy 10 jajek , które intensywnie roztrzepujemy.

2. Następnie wlewamy do jajek mleko i znów mieszamy. Mniejszy garnek wstawiamy do garnka większego i przygotowujemy ser w tak zwanej kąpieli wodnej.

3. Po pewnym czasie jajka i ser będą się ścinać, należy całość od czasu do czasu przemieszać i dodać łyżeczkę soli (ja czasami urozmaicam przepis i dodaję też kminek lub różne zioła). Gdy zauważymy że grudki są już wyraźnie ścięte w sitku rozścielamy gazę lub pieluchę tetrową, przelewamy zawartość garnka i związujemy mocno sznurkiem. Serek zawieszamy w chłodnym miejscu aby odciekł.

4. Po około 24 godzinach ser jajeczny można kroić w grube plasterki i konsumować na kanapce z chrzanem.

Jak zrobić ser jajeczny?

Smacznego!

 

Polecane przepisy