Bajgle

Podziel się przepisem na:

LUB SKOPIUJ I WKLEJ LINK Z PRZEPISEM

Składniki

Dodaj porcję:
3 szklanki mąki
20 g świeżych drożdży
2 łyżki cukru
3 łyżki oleju
1 jajko
1,5 łyżki soli
mak, sezam, płatki owsiane, gruba sól do posypania
woda

Bajgle

Kuchnia:

Bajgiel który idealnie zastąpi klasyczną bułkę. Doskonały z kremowym serkiem, łososiem, pastą z tuńczyka czy warzywami.

  • 60 m
  • Porcje 10
  • Średni

Składniki

Wskazówki

Udostępnij

Kroki

1
Gotowe

Drożdże mieszamy z 1/3 szklanki ciepłej wody i odstawiamy na chwilkę aby napęczniały.
Następnie do odczynu dolewamy znów 1/3 szklanki wody i olej.
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, cukier, jajko i dodajemy wcześniej przygotowany rozczyn.
Zagniatamy ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce aby urosło.

2
Gotowe

Wyrośnięte ciasto jeszcze chwilę wyrabiamy i dzielimy na 10 równych części.
W każdym kawałku robimy dziurkę i formujemy oponkę.

3
Gotowe

Nastawiamy piekarnik na 190 stopni.
W garnku zagotowujemy wodę dodajemy łyżkę cukru i gdy zacznie wrzeć gotujemy bajgle około 3 minuty z każdej strony.

4
Gotowe

Bajgle odsączamy na sitku i wykładamy na blachę wyłożoną papierem.
Każdego z nich posypujemy według uznania sezamem, solą gruboziarnistą, płatkami owsianymi czy makiem.
Pieczemy przez 10 minut w temperaturze 190 stopni , następnie temperaturę podkręcamy na 200 stopni i pieczemy jeszcze 5-7 minut.
Smacznego !!!

Poprzedni
Ogórki w curry lub gyrosie
Następny
Piersi z kaczki w miodowej marynacie
Poprzedni
Ogórki w curry lub gyrosie
Następny
Piersi z kaczki w miodowej marynacie

POLUB NASZ FANPAGE NA FACEBOOKU