Barszcz ukraiński

Podziel się przepisem na:

LUB SKOPIUJ I WKLEJ LINK Z PRZEPISEM

Składniki

500 g mięsa wołowego z kością lub żeberek wieprzowych
4 średnie buraki
4 ziemniaki
3-4 łyżki przecieru pomidorowego
2 marchewki
1 pietruszka
1 duża cebula
1/4 kapusty
2 łyżki oleju
1 łyżka octu
2 łyżki masła
4 ząbki czosnku
5 ziaren pieprzu
3 ziarna ziela angielskiego
3 liście laurowe
sól, pieprz do smaku (ja dodaję jeszcze koncentrat bulionu warzywnego)
śmietana

Barszcz ukraiński

Barszcz Ukraiński to smaczna i bardzo sycąca zupa.
Jak sama nazwa wskazuje popularna za naszą wschodnią granicą. U nas także coraz częściej gości na stołach.

  • 2 h
  • Średni

Składniki

Wskazówki

Udostępnij

Kroki

1
Gotowe

Mięso myjemy. Do dużego garnka wlewamy wodę, wkładamy mięso i zagotowujemy
(podczas gotowania mogą się pojawić tak zwane szumowiny, należy je zebrać i usunąć).
Następnie wywar solimy i gotujemy ciągle na małym ogniu.

2
Gotowe

Buraki obieramy i ścieramy na tarce, na grubym oczku, wrzucamy na patelnię, dodajemy olej, ocet, cukier przecier pomidorowy oraz 2 chochelki wywaru z mięsa. Wszystko dusimy na patelni aż buraki zmiękną.

3
Gotowe

Na drugiej patelni roztapiamy masło i smażymy na nim pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz marchewkę i pietruszkę startą także na grubych oczkach.

4
Gotowe

Następnie obieramy ziemniaki i kroimy je w kostkę, kapustę szatkujemy i wrzucamy do wywaru mięsnego, gotujemy około 15 minut.

5
Gotowe

Do wywaru należy następnie dodać zawartość obydwu patelni, oraz doprawić pieprzem, zielem angielskim, liśćmi laurowymi i przeciśniętym czosnkiem. Całość gotujemy jeszcze kilka minut i doprawiamy w razie potrzeby (ja do doprawienia użyłam koncentrat bulionu warzywnego- tak zwaną zdrową własnej produkcji kostkę rosołową).
Zupę można zagęścić zasmażką.
Podajemy z kleksem śmietany , przyozdobiony zieleniną.
Smacznego !!!

Poprzedni
Dietetyczny makaron ze szpinakiem i kurczakiem
Następny
Pasta jajeczna kanapkowa
Poprzedni
Dietetyczny makaron ze szpinakiem i kurczakiem
Następny
Pasta jajeczna kanapkowa

POLUB NASZ FANPAGE NA FACEBOOKU