Blok czekoladowy

Podziel się przepisem na:

LUB SKOPIUJ I WKLEJ LINK Z PRZEPISEM

Składniki

250 g masła
500 g mleka w proszku (w niebieskim opakowaniu lub łaciate)
pół szklanki wody
1,5 szklanki cukru
6 łyżek kakao
200 g herbatników
duża garść orzechów, rodzynek (dobrze sprawdza się mieszanka studencka)

Blok czekoladowy

Kuchnia:

Smak dzieciństwa - Niezwykle pyszny blok czekoladowy.
Doskonała słodka przekąska.

  • 25 m
  • Łatwy

Składniki

Wskazówki

Udostępnij

Kroki

1
Gotowe

Do garnka wlewamy wodę, dodajemy masło i podgrzewamy na małym ogniu. Następnie dodajemy cukier i kakao - mieszamy aż wszystko się dokładnie rozpuści. Odstawiamy aby masa przestygła.

2
Gotowe

Herbatniki kruszymy na różnej wielkości kawałki.
Masę wlewamy do miski, wsypujemy do niej mleko w proszku i na początku dokładnie miksujemy mikserem a później dodajemy herbatniki oraz bakalie z orzechami i mieszamy już dłonią (Masa będzie bardzo gęsta).

3
Gotowe

Rozkładamy papier do pieczenia, masę wykładamy na niego, zawijamy i formujemy coś na kształt rolady. Ewentualnie wyścielamy papierem keksówkę czy inną formę i wkładamy do niej masę , mocno ugniatamy.
Blok czekoladowy wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny.
Smacznego !!!

Poprzedni
Lubelskie Cebularze
Następny
Powidło jeżynowo-malinowe
Poprzedni
Lubelskie Cebularze
Następny
Powidło jeżynowo-malinowe

POLUB NASZ FANPAGE NA FACEBOOKU