Frytki z batatów

Podziel się przepisem na:

LUB SKOPIUJ I WKLEJ LINK Z PRZEPISEM

Składniki

Dodaj porcję:
3 bataty
2 łyżki oleju
sól, pieprz
1 łyżeczka suszonego czosnku
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka kminku zmielonego
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka kopru
1 łyżeczka tymianku
Sos
4 łyżki jogurtu gęstego typu grecki
2 przeciśnięte ząbki czosnku
sól, pieprz

Frytki z batatów

Potrawy:
  • Wegańskie

Bataty - jedni je kochają, inni za nimi nie przepadają. Jedno jest pewne ... trzeba spróbować by się przekonać.
Frytki z batatów mają bardzo ciekawy smak, są słodko- słone i bardzo aromatyczne.
Bataty to doskonałe źródło witamin , dużo zdrowsze i dietetyczne od klasycznych ziemniaków.

  • 25 m
  • Porcje 6
  • Łatwy

Składniki

  • 4 łyżki jogurtu gęstego typu grecki

  • 2 przeciśnięte ząbki czosnku

  • sól, pieprz

Wskazówki

Udostępnij

Kroki

1
Gotowe

Piekarnik nastawiamy na temperaturę 200 stopni i zabieramy się za przygotowanie frytek.
Bataty myjemy, obieramy i kroimy w słupki. Wrzucamy do miski do której wsypujemy wszystkie przyprawy (sól, pieprz, paprykę, czosnek, kminek, majeranek, koper i tymianek), dodajemy olej i wszystko ręcznie mieszamy, tak aby przyprawy obtoczyły każdą część frytek.

2
Gotowe

Na blachę wykładamy papier do pieczenia i na nim rozkładamy frytki.
Pieczemy około 20-25 minut, od czasu do czasu zaglądając do piekarnika, ponieważ bataty lubią się przypalać.
W między czasie przygotowujemy sos łącząc ze sobą wszystkie podane składniki.
Smacznego !!!

Poprzedni
Makaron pesto z kurczakiem
Następny
Pulpeciki drobiowe w sosie pomidorowym
Poprzedni
Makaron pesto z kurczakiem
Następny
Pulpeciki drobiowe w sosie pomidorowym

POLUB NASZ FANPAGE NA FACEBOOKU