Frytki z batatów

Podziel się przepisem na:

LUB SKOPIUJ I WKLEJ LINK Z PRZEPISEM

Składniki

Dodaj porcję:
3 bataty
2 łyżki oleju
sól, pieprz
1 łyżeczka suszonego czosnku
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka kminku zmielonego
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka kopru
1 łyżeczka tymianku
Sos
4 łyżki jogurtu gęstego typu grecki
2 przeciśnięte ząbki czosnku
sól, pieprz

Frytki z batatów

Potrawy:
  • Wegańskie

Bataty - jedni je kochają, inni za nimi nie przepadają. Jedno jest pewne ... trzeba spróbować by się przekonać.
Frytki z batatów mają bardzo ciekawy smak, są słodko- słone i bardzo aromatyczne.
Bataty to doskonałe źródło witamin , dużo zdrowsze i dietetyczne od klasycznych ziemniaków.

  • 25 m
  • Porcje 6
  • Łatwy

Składniki

  • 4 łyżki jogurtu gęstego typu grecki

  • 2 przeciśnięte ząbki czosnku

  • sól, pieprz

Wskazówki

Udostępnij

Zobacz również

Kruche nadzienie jabłkowe i śmietana z cynamonem. Pyszne i bardzo nietypowe ciasto

Składniki: Do nadzienia jabłkowego: 1 kg dojrzałych jabłek, 0,5 szklanki (200 ml) cukru (zwykłego lub brązowego). Ciasto: 400 gramów mąki ...
Czytaj Dalej

Jedno jajko; szklanka kefiru; 400 gr. kapusty – najsmaczniejsze danie, które pokocha cała rodzina

Składniki: Kapusta - 400 gramów Cebula - 1 sztuka Kefir - 200 ml Jajko - 1 sztuka Mąka - 3-5 ...
Czytaj Dalej

Nie można się oprzeć. Pachnące soczyste leniwe pierogi z pysznym sosem

Po prostu nie można się zatrzymać. Pachnące soczyste leniwe pierogi z pysznym sosem Składniki: 600 gramów mięsa mielonego (asortowałem); trzy ...
Czytaj Dalej

Twój ulubiony sos nadaje się do pierogów, makaronów i możesz posmarować nim chleb!

Jest przygotowywany szybko, łatwo i okazuje się wyjątkowo smaczny! Będziesz potrzebował: majonez - 1/2 szklanki. śmietana - 1/2 szklanki. gotowane ...
Czytaj Dalej

Wszystko jest tak proste, że pisanie trwa dłużej niż gotowanie

Składniki Miód - 100 g Mąka - 170 g Jajka - 2 szt Cukier - 120 g Soda - 1 ...
Czytaj Dalej
kiełbaski w cieście

Smaczne i pachnące: niedoścignione kiełbaski w cieście

Do ciasta potrzebujemy: 125 ml mleka 125 ml wody 25 gramów drożdży 5 gramów soli 2 łyżeczki cukru 30 ml ...
Czytaj Dalej
Ciasto francuskie w kilka minut. Mój najlepszy przepis

Ciasto francuskie w kilka minut. Mój najlepszy przepis

SKŁADNIKI: 200 g margaryny 1 jajko 100 ml śmietany 350 g mąki szczypta soli Przygotowanie: Zmiel mąkę margaryną do drobnego ...
Czytaj Dalej

Kroki

1
Gotowe

Piekarnik nastawiamy na temperaturę 200 stopni i zabieramy się za przygotowanie frytek.
Bataty myjemy, obieramy i kroimy w słupki. Wrzucamy do miski do której wsypujemy wszystkie przyprawy (sól, pieprz, paprykę, czosnek, kminek, majeranek, koper i tymianek), dodajemy olej i wszystko ręcznie mieszamy, tak aby przyprawy obtoczyły każdą część frytek.

2
Gotowe

Na blachę wykładamy papier do pieczenia i na nim rozkładamy frytki.
Pieczemy około 20-25 minut, od czasu do czasu zaglądając do piekarnika, ponieważ bataty lubią się przypalać.
W między czasie przygotowujemy sos łącząc ze sobą wszystkie podane składniki.
Smacznego !!!

Poprzedni
Makaron pesto z kurczakiem
Następny
Pulpeciki drobiowe w sosie pomidorowym
Poprzedni
Makaron pesto z kurczakiem
Następny
Pulpeciki drobiowe w sosie pomidorowym