• Home
  • Dodatki
  • Koncentrat bulionu warzywnego – ekologiczna kostka rosołowa
Koncentrat bulionu warzywnego – ekologiczna kostka rosołowa

Podziel się przepisem na:

LUB SKOPIUJ I WKLEJ LINK Z PRZEPISEM

Składniki

200 g korzenia pietruszki
250 g marchwi
100 g cebuli
100 g pomidora
150 g pora
2 ząbki czosnku
garstka suszonych grzybów (opcjonalnie)
2 liście laurowe
1 ziele angielskie
6 gałązek świeżych ziół (ja dodaję lubczyk, koperer, bazylię, rozmaryn, trochę szczypiorku,
4 gałązki natki pietruszki
150 g soli
2 łyżki oliwy z oliwek
60 ml wina białego wytrawnego

Koncentrat bulionu warzywnego – ekologiczna kostka rosołowa

Potrawy:
  • Bezglutenowe
  • Wegańskie
Kuchnia:

Naturalne kostki rosołowe w słoiczku. Zdrowa alternatywa dla sklepowych kostek z glutaminianem sodu.

  • 1 h
  • Średni

Składniki

Wskazówki

Udostępnij

Zobacz również

Kruche nadzienie jabłkowe i śmietana z cynamonem. Pyszne i bardzo nietypowe ciasto

Składniki: Do nadzienia jabłkowego: 1 kg dojrzałych jabłek, 0,5 szklanki (200 ml) cukru (zwykłego lub brązowego). Ciasto: 400 gramów mąki ...
Czytaj Dalej

Jedno jajko; szklanka kefiru; 400 gr. kapusty – najsmaczniejsze danie, które pokocha cała rodzina

Składniki: Kapusta - 400 gramów Cebula - 1 sztuka Kefir - 200 ml Jajko - 1 sztuka Mąka - 3-5 ...
Czytaj Dalej

Nie można się oprzeć. Pachnące soczyste leniwe pierogi z pysznym sosem

Po prostu nie można się zatrzymać. Pachnące soczyste leniwe pierogi z pysznym sosem Składniki: 600 gramów mięsa mielonego (asortowałem); trzy ...
Czytaj Dalej

Twój ulubiony sos nadaje się do pierogów, makaronów i możesz posmarować nim chleb!

Jest przygotowywany szybko, łatwo i okazuje się wyjątkowo smaczny! Będziesz potrzebował: majonez - 1/2 szklanki. śmietana - 1/2 szklanki. gotowane ...
Czytaj Dalej

Wszystko jest tak proste, że pisanie trwa dłużej niż gotowanie

Składniki Miód - 100 g Mąka - 170 g Jajka - 2 szt Cukier - 120 g Soda - 1 ...
Czytaj Dalej
kiełbaski w cieście

Smaczne i pachnące: niedoścignione kiełbaski w cieście

Do ciasta potrzebujemy: 125 ml mleka 125 ml wody 25 gramów drożdży 5 gramów soli 2 łyżeczki cukru 30 ml ...
Czytaj Dalej
Ciasto francuskie w kilka minut. Mój najlepszy przepis

Ciasto francuskie w kilka minut. Mój najlepszy przepis

SKŁADNIKI: 200 g margaryny 1 jajko 100 ml śmietany 350 g mąki szczypta soli Przygotowanie: Zmiel mąkę margaryną do drobnego ...
Czytaj Dalej

Kroki

1
Gotowe

Pietruszkę i marchewkę obieram i ścieram na drobnych oczkach, cebulę szatkuję drobno, pomidor i por kroję na drobne kawałki, czosnek przeciskam, a wszystkie zioła na drobno szatkuję. Całość przekładam do garnka, dodaję liście laurowe, ziele, pokruszone na drobno grzyby i sól. Podlewam oliwą oraz winem i duszę często mieszając, aż warzywa zmiękną.

2
Gotowe

Następnie całość miksuję mikserem lub blenderem na jednolitą masę i przekładam do słoiczków (można też wszystko przecisnąć przez maszynkę do mielenia na drobnych oczkach).
Koncentrat można przechowywać w lodówce nawet do 3 miesięcy, ponieważ jest zakonserwowany solą.

Poprzedni
Krupnik bez mięsa
Następny
Zupa krem z papryki
Poprzedni
Krupnik bez mięsa
Następny
Zupa krem z papryki