• Home
  • Dodatki
  • Koncentrat bulionu warzywnego – ekologiczna kostka rosołowa
Koncentrat bulionu warzywnego – ekologiczna kostka rosołowa

Podziel się przepisem na:

LUB SKOPIUJ I WKLEJ LINK Z PRZEPISEM

Składniki

200 g korzenia pietruszki
250 g marchwi
100 g cebuli
100 g pomidora
150 g pora
2 ząbki czosnku
garstka suszonych grzybów (opcjonalnie)
2 liście laurowe
1 ziele angielskie
6 gałązek świeżych ziół (ja dodaję lubczyk, koperer, bazylię, rozmaryn, trochę szczypiorku,
4 gałązki natki pietruszki
150 g soli
2 łyżki oliwy z oliwek
60 ml wina białego wytrawnego

Koncentrat bulionu warzywnego – ekologiczna kostka rosołowa

Potrawy:
  • Bezglutenowe
  • Wegańskie
Kuchnia:

Naturalne kostki rosołowe w słoiczku. Zdrowa alternatywa dla sklepowych kostek z glutaminianem sodu.

  • 1 h
  • Średni

Składniki

Wskazówki

Udostępnij

Kroki

1
Gotowe

Pietruszkę i marchewkę obieram i ścieram na drobnych oczkach, cebulę szatkuję drobno, pomidor i por kroję na drobne kawałki, czosnek przeciskam, a wszystkie zioła na drobno szatkuję. Całość przekładam do garnka, dodaję liście laurowe, ziele, pokruszone na drobno grzyby i sól. Podlewam oliwą oraz winem i duszę często mieszając, aż warzywa zmiękną.

2
Gotowe

Następnie całość miksuję mikserem lub blenderem na jednolitą masę i przekładam do słoiczków (można też wszystko przecisnąć przez maszynkę do mielenia na drobnych oczkach).
Koncentrat można przechowywać w lodówce nawet do 3 miesięcy, ponieważ jest zakonserwowany solą.

Poprzedni
Krupnik bez mięsa
Następny
Zupa krem z papryki
Poprzedni
Krupnik bez mięsa
Następny
Zupa krem z papryki

POLUB NASZ FANPAGE NA FACEBOOKU