Krupnik bez mięsa

Podziel się przepisem na:

LUB SKOPIUJ I WKLEJ LINK Z PRZEPISEM

Składniki

Pęczek włoszczyzny (2 marchewki, pietruszka, pół selera)
2 cebule
150 g kaszy jęczmiennej lub jaglanej
4 ziemniaki
woda
sól, pieprz
olej (do podsmażenia cebuli)

Krupnik bez mięsa

Kuchnia:

Krupnik w wersji bezmięsnej. Bardzo prosta i szybka zupa - smaczna i lekkostrawna.

  • 50 m
  • Łatwy

Składniki

Wskazówki

Udostępnij

Kroki

1
Gotowe

Warzywa : marchewki, pietruszkę, selera obieramy i ścieramy na tarce, na grubych oczkach.

2
Gotowe

Wodę, około 4 litrów nastawiamy na gaz i dodajemy do niej warzywa. Doprawiamy solą i pieprzem.

3
Gotowe

Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. Podsmażamy na małej ilości oleju. Następnie dodajemy do gotujących się warzyw.

4
Gotowe

Po zagotowaniu dodajemy kaszę i gotujemy zupę jeszcze przez około 40 minut

5
Gotowe

W międzyczasie obieramy ziemniaki i kroimy w grubą kostkę. Gotujemy w osobnym garnku aż będą miękkie. Następnie ziemniaki i wodę w której się gotowały łączymy razem z zupą.
Krupnik przed podaniem posypujemy natką pietruszki.

Smacznego !!!

Krupnik można jak najbardziej ugotować z mięsem.
Należy wtedy najpierw do wody włożyć np. udko czy skrzydełka z kurczaka/ indyka i gotować 30 minut. Po tym czasie dodajemy warzywa i kierujemy się przepisem jak wyżej.

Poprzedni
Wątróbka z dziczyzny
Następny
Koncentrat bulionu warzywnego – ekologiczna kostka rosołowa
Poprzedni
Wątróbka z dziczyzny
Następny
Koncentrat bulionu warzywnego – ekologiczna kostka rosołowa

POLUB NASZ FANPAGE NA FACEBOOKU