Krupnik bez mięsa

Podziel się przepisem na:

LUB SKOPIUJ I WKLEJ LINK Z PRZEPISEM

Składniki

Pęczek włoszczyzny (2 marchewki, pietruszka, pół selera)
2 cebule
150 g kaszy jęczmiennej lub jaglanej
4 ziemniaki
woda
sól, pieprz
olej (do podsmażenia cebuli)

Krupnik bez mięsa

Kuchnia:

Krupnik w wersji bezmięsnej. Bardzo prosta i szybka zupa - smaczna i lekkostrawna.

  • 50 m
  • Łatwy

Składniki

Wskazówki

Udostępnij

Zobacz również

Kruche nadzienie jabłkowe i śmietana z cynamonem. Pyszne i bardzo nietypowe ciasto

Składniki: Do nadzienia jabłkowego: 1 kg dojrzałych jabłek, 0,5 szklanki (200 ml) cukru (zwykłego lub brązowego). Ciasto: 400 gramów mąki ...
Czytaj Dalej

Jedno jajko; szklanka kefiru; 400 gr. kapusty – najsmaczniejsze danie, które pokocha cała rodzina

Składniki: Kapusta - 400 gramów Cebula - 1 sztuka Kefir - 200 ml Jajko - 1 sztuka Mąka - 3-5 ...
Czytaj Dalej

Nie można się oprzeć. Pachnące soczyste leniwe pierogi z pysznym sosem

Po prostu nie można się zatrzymać. Pachnące soczyste leniwe pierogi z pysznym sosem Składniki: 600 gramów mięsa mielonego (asortowałem); trzy ...
Czytaj Dalej

Twój ulubiony sos nadaje się do pierogów, makaronów i możesz posmarować nim chleb!

Jest przygotowywany szybko, łatwo i okazuje się wyjątkowo smaczny! Będziesz potrzebował: majonez - 1/2 szklanki. śmietana - 1/2 szklanki. gotowane ...
Czytaj Dalej

Wszystko jest tak proste, że pisanie trwa dłużej niż gotowanie

Składniki Miód - 100 g Mąka - 170 g Jajka - 2 szt Cukier - 120 g Soda - 1 ...
Czytaj Dalej
kiełbaski w cieście

Smaczne i pachnące: niedoścignione kiełbaski w cieście

Do ciasta potrzebujemy: 125 ml mleka 125 ml wody 25 gramów drożdży 5 gramów soli 2 łyżeczki cukru 30 ml ...
Czytaj Dalej
Ciasto francuskie w kilka minut. Mój najlepszy przepis

Ciasto francuskie w kilka minut. Mój najlepszy przepis

SKŁADNIKI: 200 g margaryny 1 jajko 100 ml śmietany 350 g mąki szczypta soli Przygotowanie: Zmiel mąkę margaryną do drobnego ...
Czytaj Dalej

Kroki

1
Gotowe

Warzywa : marchewki, pietruszkę, selera obieramy i ścieramy na tarce, na grubych oczkach.

2
Gotowe

Wodę, około 4 litrów nastawiamy na gaz i dodajemy do niej warzywa. Doprawiamy solą i pieprzem.

3
Gotowe

Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. Podsmażamy na małej ilości oleju. Następnie dodajemy do gotujących się warzyw.

4
Gotowe

Po zagotowaniu dodajemy kaszę i gotujemy zupę jeszcze przez około 40 minut

5
Gotowe

W międzyczasie obieramy ziemniaki i kroimy w grubą kostkę. Gotujemy w osobnym garnku aż będą miękkie. Następnie ziemniaki i wodę w której się gotowały łączymy razem z zupą.
Krupnik przed podaniem posypujemy natką pietruszki.

Smacznego !!!

Krupnik można jak najbardziej ugotować z mięsem.
Należy wtedy najpierw do wody włożyć np. udko czy skrzydełka z kurczaka/ indyka i gotować 30 minut. Po tym czasie dodajemy warzywa i kierujemy się przepisem jak wyżej.

Poprzedni
Wątróbka z dziczyzny
Następny
Koncentrat bulionu warzywnego – ekologiczna kostka rosołowa
Poprzedni
Wątróbka z dziczyzny
Następny
Koncentrat bulionu warzywnego – ekologiczna kostka rosołowa