Lubelskie Cebularze

Podziel się przepisem na:

LUB SKOPIUJ I WKLEJ LINK Z PRZEPISEM

Składniki

Dodaj porcję:
4 łyżki oleju
3 łyżki maku
4 sztuki dużej cebuli
sól , pieprz
1 kg mąki pszennej
2 szklanki mleka
120 g masła
1 duże jajko
2 łyżeczki cukru
40 g drożdży (świeżych)

Lubelskie Cebularze

Kuchnia:

Wyśmienite tradycyjne cebularze ... najlepiej smakują świeże z szynką i plasterkiem pomidora.

  • 13 h 30 m
  • Porcje 13
  • Średni

Składniki

Wskazówki

Udostępnij

Kroki

1
Gotowe

Cebulę obieramy i kroimy na kosteczkę.
W garnku zagotowujemy wodę , gdy zacznie wrzeć dodajemy cebulę i gotujemy ją około 5 minut.
Następnie odcedzamy, wrzucamy do miski, dodajemy mak, olej i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Gdy cebula przestygnie wkładamy ją do lodówki na około 12 godzin.

2
Gotowe

Do rondelka wlewamy 1 szklankę mleka, podgrzewamy je i dodajemy rozdrobnione drożdże i cukier.
Dokładnie mieszamy i odstawiamy na chwilę by rozczyn zaczął pracować. Masło roztapiamy i czekamy aż lekko przestygnie.
Mąkę przesiewamy, dodajemy łyżeczkę soli, zaczyn z drożdżami, letnie mleko, roztopione masło i jajko, całość zagniatamy na gładkie elastyczne ciasto.
Przykrywamy ściereczką i czekamy aż wyrośnie.
P.S.
Ja często daję 800 g mąki pszennej a 200 g mąki graham

3
Gotowe

Piekarnik nastawiamy na temperaturę 200 stopni.
Blachę posypujemy mąką graham lub wykładamy papierem do pieczenia.
Od ciasta odrywamy małe kawałki i formujemy z nich placuszki. Na środek każdego z nich nakładamy po łyżce cebuli i rozpłaszczamy.
Pieczemy w piekarniku około 20 minut.
P.S.
Ja robię cebularze w dwóch wersjach:
-dla dzieci duża buła , mniej farszu ;)
-dla dorosłych płaskie wielkie cebularze z większą ilością farszu ;)
Smacznego !!!

Poprzedni
Pyszne chrupiące nuggetsy
Następny
Blok czekoladowy
Poprzedni
Pyszne chrupiące nuggetsy
Następny
Blok czekoladowy

POLUB NASZ FANPAGE NA FACEBOOKU