Makaron z sosem pomidorowym, mięsem mielonym i oliwkami

Podziel się przepisem na:

LUB SKOPIUJ I WKLEJ LINK Z PRZEPISEM

Składniki

Dodaj porcję:
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
500 g mięsa mielonego
1 puszka pomidorów krojonych bez skórki
4 łyżki oliwek zielonych bez pestek
opakowanie makaronu
sól, pieprz ziołowy, zioła prowansalskie, papryka słodka, odrobina curry lub przyprawy gyros
łyżka oleju

Makaron z sosem pomidorowym, mięsem mielonym i oliwkami

Niby zwykłe oliwki a nadają sosu bolońskiemu nieco inny, ciekawy smak. Naprawdę warto spróbować.

  • 30 m
  • Porcje 6
  • Łatwy

Składniki

Wskazówki

Udostępnij

Kroki

1
Gotowe

Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju, gdy się lekko przyrumieni dodajemy przeciśnięty czosnek.
Następnie wrzucamy mięso mielone i doprawiamy je przyprawami: solą, pieprzem ziołowym, ziołami prowansalskimi, papryką, curry.
Makaron gotujemy na osolonej wodzie.

2
Gotowe

Gdy mięso się lekko przyrumieni wlewamy pomidory w puszce, mieszamy i dusimy około 10 minut.
Oliwki kroimy na drobne krążki i dodajemy do sosu, dusimy jeszcze 5 minut.
Makaron wykładamy na talerz, polewamy sosem i zabieramy się za jedzenie.
Smacznego !

Poprzedni
Pasta jajeczna kanapkowa
Następny
Aromatyczny pstrąg z warzywami
Poprzedni
Pasta jajeczna kanapkowa
Następny
Aromatyczny pstrąg z warzywami

POLUB NASZ FANPAGE NA FACEBOOKU