Ogórki gyros (sałatka na zimę)

Podziel się przepisem na:

LUB SKOPIUJ I WKLEJ LINK Z PRZEPISEM

Składniki

Dodaj porcję:
2 kg jędrnych ogórków
2 czerwone papryki słodkie
1 żółta papryka
3 cebule
6 średnich ząbków czosnku
2 łyżki soli
ok. 50 g przyprawy gyros
500 ml octu
2 szklanki cukru
75 ml oleju

Ogórki gyros (sałatka na zimę)

Ten przepis skradnie serce nie jednego smakosza ogórkowych przetworów !

  • 12 h
  • Porcje 6
  • Łatwy

Składniki

Wskazówki

Udostępnij

Kroki

1
Gotowe

Ogórki dokładnie myjemy, odcinamy końcówki i kroimy na grube 1 cm plastry. Następnie zasypujemy je solą i mieszamy.

2
Gotowe

Cebulę kroimy w piórka, paprykę w słupki lub kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do ogórków.

3
Gotowe

Ocet lekko podgrzewamy, rozpuszczamy w nim cukier. Odstawiamy by wystygło. Dodajemy przyprawę gyros oraz olej i tak sporządzoną marynatą zalewamy warzywa. Odstawiamy na około 12 godzin , od czasu do czasu mieszając.

4
Gotowe

Następnie ogórki z zalewą wkładamy do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy (od momentu zagotowania wody 15 minut).
Smacznego !!!

Poprzedni
Przepyszna chałka z kruszonką
Następny
Zupa krem z cukinii
Poprzedni
Przepyszna chałka z kruszonką
Następny
Zupa krem z cukinii

POLUB NASZ FANPAGE NA FACEBOOKU