Ogórki z chilli i czosnkiem

Podziel się przepisem na:

LUB SKOPIUJ I WKLEJ LINK Z PRZEPISEM

Składniki

Dodaj porcję:
6 kg ogórków gruntowych
8 łyżek soli
6 łyżeczek chilli w proszku
16 łyżek oleju
3 główki czosnku
1,2 kg cukru
3 szklanki octu 10 %

Ogórki z chilli i czosnkiem

Potrawy:
  • Pikantne
Kuchnia:

Ogórki z chilli i czosnkiem znikają w mgnieniu oka. Mają wyjątkowy słodko-kwaśno-pikantny smak.

  • 30 h
  • Porcje 6
  • Średni

Składniki

Wskazówki

Udostępnij

Kroki

1
Gotowe

Ogórki myjemy i kroimy w słupki. Umieszczamy je w dużym naczyniu, solimy , mieszamy i odstawiamy na około 6 godzin aby woda puściła.

2
Gotowe

Po upływie tego czasu ogórki odsączamy i mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

3
Gotowe

Na patelni podgrzewamy przez chwilę olej z papryką i odstawiamy do ostygnięcia.
Ocet wlewamy do garnka, dodajemy do niego cukier, zagotowujemy i także odstawiamy aby ostygł.
Następnie zawartość patelni łączymy z zawartością garnka i zalewamy ogórki na około 24 godziny.

4
Gotowe

Po upływie tego czasu ogórki przekładamy do słoików i zakręcamy.
Nie pasteryzujemy.
Smacznego !!!

Poprzedni
Ryba z piekarnika w pergaminie
Następny
Ogórki w musztardzie
Poprzedni
Ryba z piekarnika w pergaminie
Następny
Ogórki w musztardzie