Paluszki – pierogi leniwe

Podziel się przepisem na:

LUB SKOPIUJ I WKLEJ LINK Z PRZEPISEM

Składniki

Dodaj porcję:
450 g półtłustego twarogu
1 jajko
200 g mąki pszennej + dodatkowo mąka gdyby ciasto było zbyt klejące i do podsypania
1 łyżeczka soli + sól do osolenia wody
masło
bułka tarta

Paluszki – pierogi leniwe

Obiad w 10 minut ! Według przepisu naszych babć !

Kuchnia:

Wspaniały przepis na jarskie drugie danie ! Doskonałe z podsmażoną bułką tartą lub polane masełkiem i posypane cukrem pudrem !

  • 25 m
  • Porcje 4
  • Łatwy

Składniki

Wskazówki

Udostępnij

Kroki

1
Gotowe

Garnek z osoloną wodą postawić na płycie, gazie i zagotować.
W tym czasie na stolnicy zagnieść twaróg z jajkiem, mąką i solą, wyrobić kilka minut.
Z ciasta uformować wałek, spłaszczyć i pokroić na tzw. paluszki.
Gotujemy około 4 minut od wypłynięcia na powierzchnię.
Na patelni roztapiamy masło i podsmażamy na nim bułkę tartą.
Paluszki podajemy polane zasmażoną bułeczką,
Smacznego !!!

Poprzedni
Puszyste , przepyszne racuszki z jabłkami
Następny
Karkówka na słodko w cynamonie
Poprzedni
Puszyste , przepyszne racuszki z jabłkami
Następny
Karkówka na słodko w cynamonie