Pieczona kaczka nadziewana jabłkami

Podziel się przepisem na:

LUB SKOPIUJ I WKLEJ LINK Z PRZEPISEM

Składniki

Dodaj porcję:
kaczka
sól
pieprz
pieprz ziołowy
papryka słodka
majeranek
gorczyca
kolędra
3 jabłka
odrobina oleju
2 ząbki czosnku

Pieczona kaczka nadziewana jabłkami

Kuchnia:

Ciekawy pomysł na niedzielny obiad. Nie wymaga wiele pracy a smakuje obłędnie.

  • 3 h
  • Porcje 3
  • Średni

Składniki

Wskazówki

Udostępnij

Zobacz również

Kruche nadzienie jabłkowe i śmietana z cynamonem. Pyszne i bardzo nietypowe ciasto

Składniki: Do nadzienia jabłkowego: 1 kg dojrzałych jabłek, 0,5 szklanki (200 ml) cukru (zwykłego lub brązowego). Ciasto: 400 gramów mąki ...
Czytaj Dalej

Jedno jajko; szklanka kefiru; 400 gr. kapusty – najsmaczniejsze danie, które pokocha cała rodzina

Składniki: Kapusta - 400 gramów Cebula - 1 sztuka Kefir - 200 ml Jajko - 1 sztuka Mąka - 3-5 ...
Czytaj Dalej

Nie można się oprzeć. Pachnące soczyste leniwe pierogi z pysznym sosem

Po prostu nie można się zatrzymać. Pachnące soczyste leniwe pierogi z pysznym sosem Składniki: 600 gramów mięsa mielonego (asortowałem); trzy ...
Czytaj Dalej

Twój ulubiony sos nadaje się do pierogów, makaronów i możesz posmarować nim chleb!

Jest przygotowywany szybko, łatwo i okazuje się wyjątkowo smaczny! Będziesz potrzebował: majonez - 1/2 szklanki. śmietana - 1/2 szklanki. gotowane ...
Czytaj Dalej

Wszystko jest tak proste, że pisanie trwa dłużej niż gotowanie

Składniki Miód - 100 g Mąka - 170 g Jajka - 2 szt Cukier - 120 g Soda - 1 ...
Czytaj Dalej
kiełbaski w cieście

Smaczne i pachnące: niedoścignione kiełbaski w cieście

Do ciasta potrzebujemy: 125 ml mleka 125 ml wody 25 gramów drożdży 5 gramów soli 2 łyżeczki cukru 30 ml ...
Czytaj Dalej
Ciasto francuskie w kilka minut. Mój najlepszy przepis

Ciasto francuskie w kilka minut. Mój najlepszy przepis

SKŁADNIKI: 200 g margaryny 1 jajko 100 ml śmietany 350 g mąki szczypta soli Przygotowanie: Zmiel mąkę margaryną do drobnego ...
Czytaj Dalej

Kroki

1
Gotowe

Kaczkę myjemy, osuszamy i porządnie nacieramy przyprawami z zewnątrz i wewnątrz : solą, pieprzem, pieprzem ziołowym, papryką, majerankiem, gorczycą i kolendrą w ziarnach.

2
Gotowe

Jabłka obieramy, kroimy w mniejsze kawałki , obsypujemy łyżeczką majeranku dodajemy czosnek pocięty na mniejsze kawałki i mieszamy.
Kaczkę napychamy jabłkami z majerankiem i czosnkiem - spinamy wykałaczką.

3
Gotowe

Piekarnik nagrzewam do 160 stopni. Kaczkę umieszczam w naczyniu żaroodpornym, obkładam kilkoma kawałkami jabłek i piekę przez około 2 godziny pod przykryciem , od czasu do czasu podlewając mięso tłuszczykiem. Następnie ściągam pokrywkę i piekę jeszcze około 20-30 minut aby skórka zrobiła się bardziej rumiana i chrupiąca.
Doskonale smakuje z buraczkami czy żurawiną !
Smacznego !!!

Poprzedni
Pieczone w piekarniku fioletowe ziemniaki
Poprzedni
Pieczone w piekarniku fioletowe ziemniaki