Pieczona kaczka nadziewana jabłkami

Podziel się przepisem na:

LUB SKOPIUJ I WKLEJ LINK Z PRZEPISEM

Składniki

Dodaj porcję:
kaczka
sól
pieprz
pieprz ziołowy
papryka słodka
majeranek
gorczyca
kolędra
3 jabłka
odrobina oleju
2 ząbki czosnku

Pieczona kaczka nadziewana jabłkami

Kuchnia:

Ciekawy pomysł na niedzielny obiad. Nie wymaga wiele pracy a smakuje obłędnie.

  • 3 h
  • Porcje 3
  • Średni

Składniki

Wskazówki

Udostępnij

Kroki

1
Gotowe

Kaczkę myjemy, osuszamy i porządnie nacieramy przyprawami z zewnątrz i wewnątrz : solą, pieprzem, pieprzem ziołowym, papryką, majerankiem, gorczycą i kolendrą w ziarnach.

2
Gotowe

Jabłka obieramy, kroimy w mniejsze kawałki , obsypujemy łyżeczką majeranku dodajemy czosnek pocięty na mniejsze kawałki i mieszamy.
Kaczkę napychamy jabłkami z majerankiem i czosnkiem - spinamy wykałaczką.

3
Gotowe

Piekarnik nagrzewam do 160 stopni. Kaczkę umieszczam w naczyniu żaroodpornym, obkładam kilkoma kawałkami jabłek i piekę przez około 2 godziny pod przykryciem , od czasu do czasu podlewając mięso tłuszczykiem. Następnie ściągam pokrywkę i piekę jeszcze około 20-30 minut aby skórka zrobiła się bardziej rumiana i chrupiąca.
Doskonale smakuje z buraczkami czy żurawiną !
Smacznego !!!

Poprzedni
Pieczone w piekarniku fioletowe ziemniaki
Poprzedni
Pieczone w piekarniku fioletowe ziemniaki