Pieczone w piekarniku fioletowe ziemniaki

Podziel się przepisem na:

LUB SKOPIUJ I WKLEJ LINK Z PRZEPISEM

Składniki

1 kg fioletowych ziemniaków
sól
pieprz ziołowy
zioła prowansalskie
czosnek granulowany
masło do wysmarowania blachy

Pieczone w piekarniku fioletowe ziemniaki

Zaskoczą nie jednego smakosza

Potrawy:
  • Wegańskie
Kuchnia:

Kiedyś zaciekawił mnie ich kolor, postanowiłam kupić i spróbować. Jak dla mnie oryginalne i nieco słodsze jak klasyczne ziemniaki, niemniej jednak ich wygląd potrafi co niektórych zaskoczyć !

  • 1 h
  • Łatwy

Składniki

Wskazówki

Udostępnij

Kroki

1
Gotowe

Ziemniaki nie obieramy ze skórki. Myjemy, kroimy w plastry i gotujemy na parze przez 20 minut.
W między czasie piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni, blachę wykładamy papierem i smarujemy masłem.
Podgotowane ziemniaczki układamy na blasze solimy, prószymy pieprzem ziołowym, ziołami prowansalskimi i czosnkiem. Pieczemy w piekarniku przez około 40-50 minut.
Smacznego !!!

Poprzedni
Zakwas buraczany
Następny
Pieczona kaczka nadziewana jabłkami
Poprzedni
Zakwas buraczany
Następny
Pieczona kaczka nadziewana jabłkami