Piersi z kaczki w miodowej marynacie

Podziel się przepisem na:

LUB SKOPIUJ I WKLEJ LINK Z PRZEPISEM

Składniki

Dodaj porcję:
2 szt. piersi z kaczki
2 łyżki miodu
2 łyżki oleju
1 łyżka octu balsamicznego
2 łyżki sosu sojowego
szczypta rozmarynu
szczypta tymianku
szczypta soli
szczypta pieprzu
konfitura z żurawiny
1 jabłko
odrobina cynamonu

Piersi z kaczki w miodowej marynacie

Wykwintne i bardzo smaczne danie, którym na pewno zaskoczymy każdego smakosza dań mięsnych.

  • 40 m
  • Porcje 2
  • Łatwy

Składniki

Wskazówki

Udostępnij

Kroki

1
Gotowe

Pierś z kaczki należy umyć i skórę naciąć tak aby nie uszkodzić mięsa.
W misce należy wymieszać miód, olej, ocet balsamiczny, sos sojowy, rozmaryn, tymianek, sól i pieprz, następnie kaczkę umieszczamy w lodówce, w marynacie na minimum godzinę.

2
Gotowe

Na 20 minut przed smażeniem kaczkę należy wyciągnąć z lodówki tak aby złapała temperaturę "pokojową".
Piersi smażymy na średnim ogniu od strony skóry przez około 5 minut, następnie od strony mięsa przez około 3 minuty.
W między czasie jabłko kroimy na ćwiartki, lekko obsypujemy cynamonem i rumienimy na innej patelni.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni góra/ dół.

3
Gotowe

Podsmażone piersi umieszczamy w naczyniu żaroodpornym razem z marynatom , układamy z góry jabłka i pieczemy w 200 stopniach przez około 10-12 minut.
Piersi wyjmujemy z piekarnika i czekamy jeszcze około 5 minut aby mięso odpoczęło.
Podajemy z żurawiną i np. opiekanymi ziemniakami.
Smacznego !

Poprzedni
Bajgle
Następny
Dietetyczny makaron ze szpinakiem i kurczakiem
Poprzedni
Bajgle
Następny
Dietetyczny makaron ze szpinakiem i kurczakiem

POLUB NASZ FANPAGE NA FACEBOOKU