Powidło jeżynowo-malinowe

Podziel się przepisem na:

LUB SKOPIUJ I WKLEJ LINK Z PRZEPISEM

Składniki

Dodaj porcję:
1 kg malin
1 kg jeżyn
80 dag cukru
opcjonalnie żelfiks

Powidło jeżynowo-malinowe

Potrawy:
  • Bezglutenowe
Kuchnia:

Bardzo proste powidło z owoców sezonowych. Pokochają go miłośnicy malin i jeżyn !

  • 4 h
  • Porcje 7
  • Łatwy

Składniki

Wskazówki

Udostępnij

Kroki

1
Gotowe

Świeżo zebrane maliny i jeżyny umieszczamy w garnku i zasypujemy cukrem. Pozostawiamy na około 2 godziny aby puściły sok.

2
Gotowe

Garnek wstawiamy na mały ogień i gotujemy owoce przez około 2 godziny.
Następnie całość przecieramy przez sitko i gotujemy jeszcze 30 minut od czasu do czasu mieszając.
Gorące powidło rozlewamy do słoiczków, zakręcamy i ustawiamy do góry dnem.
Konfitura będzie miała lekko płynną konsystencję. Jeśli ktoś lubi bardziej zwięzłą konsystencję proponuję dodać żelfiks.
Smacznego !!!

Poprzedni
Blok czekoladowy
Następny
Tosty z pastą awokado i jajkiem
Poprzedni
Blok czekoladowy
Następny
Tosty z pastą awokado i jajkiem

POLUB NASZ FANPAGE NA FACEBOOKU