Przepyszna chałka z kruszonką

Podziel się przepisem na:

LUB SKOPIUJ I WKLEJ LINK Z PRZEPISEM

Składniki

1 jajko (rozmiar L)
2 żółtka (białko nie wyrzucać, posłuży do posmarowania chałki)
100 g masła pokrojonego na kawałki
50 g cukru
pół opakowania cukru waniliowego (czasem dodaję cynamonowy)
40 g świeżych drożdży
150 ml mleka
500 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
Kruszonka:
25 g cukru
25 g masła
35 g mąki pszennej

Przepyszna chałka z kruszonką

Kuchnia:

Przepyszna chałka z kruszonką- doskonała z masełkiem, dżemem i szklanką ciepłego mleka.
Znika szybciej niż się pojawi :)

  • 1 h 30 m
  • Średni

Składniki

  • Kruszonka:

Wskazówki

Udostępnij

Kroki

1
Gotowe

Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy do niego masło, cukier, cukier waniliowy i drożdże. Podgrzewamy na małym ogniu ciągle mieszając , tak aby składniki się rozpuściły.

2
Gotowe

Na stolnicy przesiewamy mąkę , dodajemy jajko z żółtkami i zagniatamy ciasto dodając mleko z rozpuszczonymi w nim składnikami.

3
Gotowe

Ciasto wkładamy do miski i przykrywamy ściereczką. Czekamy aż urośnie- powinno podwoić swoją objętość.
Piekarnik nastawiamy na temperaturę 180 stopni.
Przygotowujemy kruszonkę: zagniatamy ze sobą mąkę cukier i masło.

4
Gotowe

Ciasto dzielimy na dwie części, każdą z nich dzielimy na 3 kawałki i formujemy z nich długie wałki.
Zaplatamy warkocz, smarujemy białkiem i posypujemy kruszonką.

5
Gotowe

Chałki pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Smacznego !!!

Poprzedni
Aromatyczny pstrąg z warzywami
Następny
Ogórki gyros (sałatka na zimę)
Poprzedni
Aromatyczny pstrąg z warzywami
Następny
Ogórki gyros (sałatka na zimę)

POLUB NASZ FANPAGE NA FACEBOOKU