Pulpeciki drobiowe w sosie pomidorowym

Podziel się przepisem na:

LUB SKOPIUJ I WKLEJ LINK Z PRZEPISEM

Składniki

Dodaj porcję:
500 g mielonej piersi z kurczaka
1 cebula
2 łyżki kopru
1 jajko
4 łyżki bułki tartej
sól , pieprz
mąka do obtoczenia
olej do smażenia
400 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
3 łyżeczki przecieru pomidorowego
śmietana kremówka
łyżka sosu sojowego
liść laurowy
2 łyżeczki bazylii suszonej
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1 łyżeczka cukru

Pulpeciki drobiowe w sosie pomidorowym

Kuchnia:

Pulpeciki drobiowe w sosie pomidorowym znikają z talerza w mgnieniu oka ! Są sycące i smakowite.

  • 30 m
  • Porcje 3
  • Średni

Składniki

Wskazówki

Udostępnij

Kroki

1
Gotowe

Cebulę należy obrać, poszatkować, zeszklić na oleju i wystudzić.
Do miski wrzucamy mięso, jajko, łyżeczkę przecieru pomidorowego, bułkę tartą, posiekany koper , wystudzoną cebulę , sól i pieprz. Masę wyrabiamy bardzo dokładnie i formujemy pulpeciki.
Każdego z nich obtaczamy w mące i obsmażamy na patelni.

2
Gotowe

Gdy pulpeciki się smażą, w garnku zagotowujemy bulion, dodajemy do niego liść laurowy, 2 łyżeczki przecieru, bazylię, sos sojowy,czosnek granulowany, sól i pieprz oraz łyżeczkę cukru.
Do sosu wkładamy podsmażone pulpeciki i gotujemy je jeszcze 15 minut.

3
Gotowe

Po tym czasie zabielamy śmietanką roztrzepaną z mąką i ponownie zagotowujemy.
Pulpeciki doskonale smakują z różnego rodzaju kaszami czy ryżem.
Smacznego !!!

Poprzedni
Frytki z batatów
Następny
Stek z grilla
Poprzedni
Frytki z batatów
Następny
Stek z grilla