Puszysty sernik z masą kajmakową

Podziel się przepisem na:

LUB SKOPIUJ I WKLEJ LINK Z PRZEPISEM

Składniki

1 kg sera białego
4 jajka
1 szklanka cukru
250 g śmietany kremówki
łyżeczka aromatu waniliowego lub śmietankowego
3 łyżki mąki ziemniaczanej
puszka masy kajmakowej
płatki migdałowe do przybrania
Składniki na spód
200 g ciasteczek typu petitki
2 łyżki masła (w temperaturze pokojowej

Puszysty sernik z masą kajmakową

Kuchnia:

Każdy kto go próbuje jest zachwycony.
Puszysty, odpowiednio wilgotny i bardzo prosty w przygotowaniu sernik.

  • 2 h
  • Średni

Składniki

  • 200 g ciasteczek typu petitki

  • 2 łyżki masła (w temperaturze pokojowej

Wskazówki

Udostępnij

Kroki

1
Gotowe

Ustawiamy piekarnik aby grzał góra /dół na temp. 175 stopni i zabieramy się za przyrządzanie ciasta.
Na samym początku musimy rozdrobnić ciasteczka petitki- radzimy sobie jak tylko możemy : tłuczek, wałek , blender lub mikser. Okruchy wsypujemy do blachy tortowej o średnicy 23-25 cm. Do okruszków dodajemy masło w temperaturze pokojowej i mieszamy to wszystko razem, następnie ugniatamy na płasko i wstawiamy do lodówki na kilka minut.

2
Gotowe

Teraz możemy przygotować masę serową, ja używam do tego miksera.
Ser biały wsadzamy do miski , wbijamy do niego jajka i wsypujemy cukier, całość miksujemy aż wszystko się połączy.
Następnie dodaję śmietankę kremówkę, aromat waniliowy oraz mąkę ziemniaczaną (mikser ciągle jest na obrotach).
Gdy masa ładnie się połączy, jest gładka , przelewam ją na spód ciasteczkowy.

3
Gotowe

Teraz przyszedł czas na kajmak. Nabieram go na łyżeczkę i robię na masie serowej kleksy, które później zatapiam.
Całość wsadzamy do piekarnika i po 15 minutach zmniejszamy temperaturę na 120 stopni, sernik pieczemy w tej temperaturze jeszcze 60 minut.

4
Gotowe

Po wystudzeniu sernik smarujemy na wierzchu masą kajmakową. Na patelni prażymy płatki migdałów i posypujemy nimi sernik.

Smacznego !!!

Poprzedni
Ser jajeczny
Następny
Jajka z sosem cebulowo – szpinakowym
Poprzedni
Ser jajeczny
Następny
Jajka z sosem cebulowo – szpinakowym

POLUB NASZ FANPAGE NA FACEBOOKU