Ser jajeczny

Podziel się przepisem na:

LUB SKOPIUJ I WKLEJ LINK Z PRZEPISEM

Składniki

1 l mleka
10 dużych jajek
1 łyżeczka soli
gaza lub pielucha tetrowa

Ser jajeczny

Potrawy:
  • Bezglutenowe
Kuchnia:

Ser jajeczny - bez niego Wielkanoc w moim domu nie może się odbyć. Jest jednak tak lubiany przez całą rodzinę że gości na stole dużo, dużo częściej. Doskonale smakuje z chrzanem.

  • Łatwy

Składniki

Wskazówki

Udostępnij

Zobacz również

Kruche nadzienie jabłkowe i śmietana z cynamonem. Pyszne i bardzo nietypowe ciasto

Składniki: Do nadzienia jabłkowego: 1 kg dojrzałych jabłek, 0,5 szklanki (200 ml) cukru (zwykłego lub brązowego). Ciasto: 400 gramów mąki ...
Czytaj Dalej

Jedno jajko; szklanka kefiru; 400 gr. kapusty – najsmaczniejsze danie, które pokocha cała rodzina

Składniki: Kapusta - 400 gramów Cebula - 1 sztuka Kefir - 200 ml Jajko - 1 sztuka Mąka - 3-5 ...
Czytaj Dalej

Nie można się oprzeć. Pachnące soczyste leniwe pierogi z pysznym sosem

Po prostu nie można się zatrzymać. Pachnące soczyste leniwe pierogi z pysznym sosem Składniki: 600 gramów mięsa mielonego (asortowałem); trzy ...
Czytaj Dalej

Twój ulubiony sos nadaje się do pierogów, makaronów i możesz posmarować nim chleb!

Jest przygotowywany szybko, łatwo i okazuje się wyjątkowo smaczny! Będziesz potrzebował: majonez - 1/2 szklanki. śmietana - 1/2 szklanki. gotowane ...
Czytaj Dalej

Wszystko jest tak proste, że pisanie trwa dłużej niż gotowanie

Składniki Miód - 100 g Mąka - 170 g Jajka - 2 szt Cukier - 120 g Soda - 1 ...
Czytaj Dalej
kiełbaski w cieście

Smaczne i pachnące: niedoścignione kiełbaski w cieście

Do ciasta potrzebujemy: 125 ml mleka 125 ml wody 25 gramów drożdży 5 gramów soli 2 łyżeczki cukru 30 ml ...
Czytaj Dalej
Ciasto francuskie w kilka minut. Mój najlepszy przepis

Ciasto francuskie w kilka minut. Mój najlepszy przepis

SKŁADNIKI: 200 g margaryny 1 jajko 100 ml śmietany 350 g mąki szczypta soli Przygotowanie: Zmiel mąkę margaryną do drobnego ...
Czytaj Dalej

Kroki

1
Gotowe

Ser przyrządza się bardzo prosto ... na samym początku przygotować musimy sobie dwa garnki: mniejszy i większy. Do większego wlewamy wodę , około połowy garnka i stawiamy na ogniu, natomiast do mniejszego wbijamy 10 jajek , które intensywnie roztrzepujemy.

2
Gotowe

Następnie wlewamy do jajek mleko i znów mieszamy. Mniejszy garnek wstawiamy do garnka większego i przygotowujemy ser w tak zwanej kąpieli wodnej.

3
Gotowe

Po pewnym czasie jajka i ser będą się ścinać, należy całość od czasu do czasu przemieszać i dodać łyżeczkę soli (ja czasami urozmaicam przepis i dodaję też kminek lub różne zioła).
Gdy zauważymy że grudki są już wyraźnie ścięte w sitku rozścielamy gazę lub pieluchę tetrową, przelewamy zawartość garnka i związujemy mocno sznurkiem. Serek zawieszamy w chłodnym miejscu aby odciekł.

4
Gotowe

Po około 24 godzinach ser jajeczny można kroić w grube plasterki i konsumować na kanapce z chrzanem.

Smacznego !!!

Poprzedni
Syrop z kwiatów czarnego bzu
Następny
Puszysty sernik z masą kajmakową
Poprzedni
Syrop z kwiatów czarnego bzu
Następny
Puszysty sernik z masą kajmakową