Ser jajeczny

Podziel się przepisem na:

LUB SKOPIUJ I WKLEJ LINK Z PRZEPISEM

Składniki

1 l mleka
10 dużych jajek
1 łyżeczka soli
gaza lub pielucha tetrowa

Ser jajeczny

Potrawy:
  • Bezglutenowe
Kuchnia:

Ser jajeczny - bez niego Wielkanoc w moim domu nie może się odbyć. Jest jednak tak lubiany przez całą rodzinę że gości na stole dużo, dużo częściej. Doskonale smakuje z chrzanem.

  • Łatwy

Składniki

Wskazówki

Udostępnij

Kroki

1
Gotowe

Ser przyrządza się bardzo prosto ... na samym początku przygotować musimy sobie dwa garnki: mniejszy i większy. Do większego wlewamy wodę , około połowy garnka i stawiamy na ogniu, natomiast do mniejszego wbijamy 10 jajek , które intensywnie roztrzepujemy.

2
Gotowe

Następnie wlewamy do jajek mleko i znów mieszamy. Mniejszy garnek wstawiamy do garnka większego i przygotowujemy ser w tak zwanej kąpieli wodnej.

3
Gotowe

Po pewnym czasie jajka i ser będą się ścinać, należy całość od czasu do czasu przemieszać i dodać łyżeczkę soli (ja czasami urozmaicam przepis i dodaję też kminek lub różne zioła).
Gdy zauważymy że grudki są już wyraźnie ścięte w sitku rozścielamy gazę lub pieluchę tetrową, przelewamy zawartość garnka i związujemy mocno sznurkiem. Serek zawieszamy w chłodnym miejscu aby odciekł.

4
Gotowe

Po około 24 godzinach ser jajeczny można kroić w grube plasterki i konsumować na kanapce z chrzanem.

Smacznego !!!

Poprzedni
Syrop z kwiatów czarnego bzu
Następny
Puszysty sernik z masą kajmakową
Poprzedni
Syrop z kwiatów czarnego bzu
Następny
Puszysty sernik z masą kajmakową

POLUB NASZ FANPAGE NA FACEBOOKU