Stek z grilla

Podziel się przepisem na:

LUB SKOPIUJ I WKLEJ LINK Z PRZEPISEM

Składniki

Dodaj porcję:
1 stek wołowy z rostbefu (ja kupuję dojrzewający 21 dni, w sieci sklepów Biedronka)
około 200 ml wina czerwonego półwytrawnego
około 100 ml sosu sojowego

Stek z grilla

Niektórzy się go boją - niepotrzebnie ! Stek jest banalny w przygotowaniu i bardzo smaczny !

  • 2 h 10 m
  • Porcje 1
  • Łatwy

Składniki

Wskazówki

Udostępnij

Kroki

1
Gotowe

Kawałek steka nakłuwam widelcem z obydwu stron i wkładam do głębokiego naczynia (prostokątny, plastikowy pojemnik na żywność doskonale się sprawdza).
Wino mieszam razem z sosem sojowym (obowiązuje zasada 2 części wina- np. 200 ml i jedna część sosu sojowego- 100 ml) i zalewam mięso na około 2 godziny.

2
Gotowe

Rozpalamy grilla na wysoką temperaturę (ja posiadam grill gazowy, który przy stekach sprawdza się znakomicie).
Na ruszcie układamy mięso i grillujemy aby uzyskać stopień wysmażenia:
Blue (mięso niemal surowe) minuta smażenia z każdej strony
Rare (krwisty- wysmażenie w głąb mięsa w granicach 5 mm) około dwóch minut z każdej strony
Medium (średnio wysmażony) około 5-6 minut z każdej strony
Medium well (dobrze wysmażony) około 7-9 minut z każdej strony
Well done (dobrze wysmażony) około 10-12 minut z każdej strony
Następnie mięso ściągamy z rusztu i kładziemy na talerz na około minutę , tak aby dojrzało.
Steka wołowego podajemy z makaronem lub frytkami.
Smacznego !!!

Poprzedni
Pulpeciki drobiowe w sosie pomidorowym
Następny
Kruche ciasteczka lawendowo-cytrynowe
Poprzedni
Pulpeciki drobiowe w sosie pomidorowym
Następny
Kruche ciasteczka lawendowo-cytrynowe

POLUB NASZ FANPAGE NA FACEBOOKU