Stek z grilla

Podziel się przepisem na:

LUB SKOPIUJ I WKLEJ LINK Z PRZEPISEM

Składniki

Dodaj porcję:
1 stek wołowy z rostbefu (ja kupuję dojrzewający 21 dni, w sieci sklepów Biedronka)
około 200 ml wina czerwonego półwytrawnego
około 100 ml sosu sojowego

Stek z grilla

Niektórzy się go boją - niepotrzebnie ! Stek jest banalny w przygotowaniu i bardzo smaczny !

  • 2 h 10 m
  • Porcje 1
  • Łatwy

Składniki

Wskazówki

Udostępnij

Zobacz również

Kruche nadzienie jabłkowe i śmietana z cynamonem. Pyszne i bardzo nietypowe ciasto

Składniki: Do nadzienia jabłkowego: 1 kg dojrzałych jabłek, 0,5 szklanki (200 ml) cukru (zwykłego lub brązowego). Ciasto: 400 gramów mąki ...
Czytaj Dalej

Jedno jajko; szklanka kefiru; 400 gr. kapusty – najsmaczniejsze danie, które pokocha cała rodzina

Składniki: Kapusta - 400 gramów Cebula - 1 sztuka Kefir - 200 ml Jajko - 1 sztuka Mąka - 3-5 ...
Czytaj Dalej

Nie można się oprzeć. Pachnące soczyste leniwe pierogi z pysznym sosem

Po prostu nie można się zatrzymać. Pachnące soczyste leniwe pierogi z pysznym sosem Składniki: 600 gramów mięsa mielonego (asortowałem); trzy ...
Czytaj Dalej

Twój ulubiony sos nadaje się do pierogów, makaronów i możesz posmarować nim chleb!

Jest przygotowywany szybko, łatwo i okazuje się wyjątkowo smaczny! Będziesz potrzebował: majonez - 1/2 szklanki. śmietana - 1/2 szklanki. gotowane ...
Czytaj Dalej

Wszystko jest tak proste, że pisanie trwa dłużej niż gotowanie

Składniki Miód - 100 g Mąka - 170 g Jajka - 2 szt Cukier - 120 g Soda - 1 ...
Czytaj Dalej
kiełbaski w cieście

Smaczne i pachnące: niedoścignione kiełbaski w cieście

Do ciasta potrzebujemy: 125 ml mleka 125 ml wody 25 gramów drożdży 5 gramów soli 2 łyżeczki cukru 30 ml ...
Czytaj Dalej
Ciasto francuskie w kilka minut. Mój najlepszy przepis

Ciasto francuskie w kilka minut. Mój najlepszy przepis

SKŁADNIKI: 200 g margaryny 1 jajko 100 ml śmietany 350 g mąki szczypta soli Przygotowanie: Zmiel mąkę margaryną do drobnego ...
Czytaj Dalej

Kroki

1
Gotowe

Kawałek steka nakłuwam widelcem z obydwu stron i wkładam do głębokiego naczynia (prostokątny, plastikowy pojemnik na żywność doskonale się sprawdza).
Wino mieszam razem z sosem sojowym (obowiązuje zasada 2 części wina- np. 200 ml i jedna część sosu sojowego- 100 ml) i zalewam mięso na około 2 godziny.

2
Gotowe

Rozpalamy grilla na wysoką temperaturę (ja posiadam grill gazowy, który przy stekach sprawdza się znakomicie).
Na ruszcie układamy mięso i grillujemy aby uzyskać stopień wysmażenia:
Blue (mięso niemal surowe) minuta smażenia z każdej strony
Rare (krwisty- wysmażenie w głąb mięsa w granicach 5 mm) około dwóch minut z każdej strony
Medium (średnio wysmażony) około 5-6 minut z każdej strony
Medium well (dobrze wysmażony) około 7-9 minut z każdej strony
Well done (dobrze wysmażony) około 10-12 minut z każdej strony
Następnie mięso ściągamy z rusztu i kładziemy na talerz na około minutę , tak aby dojrzało.
Steka wołowego podajemy z makaronem lub frytkami.
Smacznego !!!

Poprzedni
Pulpeciki drobiowe w sosie pomidorowym
Następny
Kruche ciasteczka lawendowo-cytrynowe
Poprzedni
Pulpeciki drobiowe w sosie pomidorowym
Następny
Kruche ciasteczka lawendowo-cytrynowe