Syrop z kwiatów czarnego bzu

Podziel się przepisem na:

LUB SKOPIUJ I WKLEJ LINK Z PRZEPISEM

Składniki

40 baldachów kwiatów czarnego bzu bez grubego ogonka
2 cytryny
1 l wody
1 kg cukru

Syrop z kwiatów czarnego bzu

Kuchnia:

Syrop z kwiatów czarnego bzu to prawdziwy rarytas.
Posiada wiele właściwości leczniczych, jest smaczny i zdrowy.

  • 48 m
  • Łatwy

Składniki

Wskazówki

Udostępnij

Zobacz również

Kruche nadzienie jabłkowe i śmietana z cynamonem. Pyszne i bardzo nietypowe ciasto

Składniki: Do nadzienia jabłkowego: 1 kg dojrzałych jabłek, 0,5 szklanki (200 ml) cukru (zwykłego lub brązowego). Ciasto: 400 gramów mąki ...
Czytaj Dalej

Jedno jajko; szklanka kefiru; 400 gr. kapusty – najsmaczniejsze danie, które pokocha cała rodzina

Składniki: Kapusta - 400 gramów Cebula - 1 sztuka Kefir - 200 ml Jajko - 1 sztuka Mąka - 3-5 ...
Czytaj Dalej

Nie można się oprzeć. Pachnące soczyste leniwe pierogi z pysznym sosem

Po prostu nie można się zatrzymać. Pachnące soczyste leniwe pierogi z pysznym sosem Składniki: 600 gramów mięsa mielonego (asortowałem); trzy ...
Czytaj Dalej

Twój ulubiony sos nadaje się do pierogów, makaronów i możesz posmarować nim chleb!

Jest przygotowywany szybko, łatwo i okazuje się wyjątkowo smaczny! Będziesz potrzebował: majonez - 1/2 szklanki. śmietana - 1/2 szklanki. gotowane ...
Czytaj Dalej

Wszystko jest tak proste, że pisanie trwa dłużej niż gotowanie

Składniki Miód - 100 g Mąka - 170 g Jajka - 2 szt Cukier - 120 g Soda - 1 ...
Czytaj Dalej
kiełbaski w cieście

Smaczne i pachnące: niedoścignione kiełbaski w cieście

Do ciasta potrzebujemy: 125 ml mleka 125 ml wody 25 gramów drożdży 5 gramów soli 2 łyżeczki cukru 30 ml ...
Czytaj Dalej
Ciasto francuskie w kilka minut. Mój najlepszy przepis

Ciasto francuskie w kilka minut. Mój najlepszy przepis

SKŁADNIKI: 200 g margaryny 1 jajko 100 ml śmietany 350 g mąki szczypta soli Przygotowanie: Zmiel mąkę margaryną do drobnego ...
Czytaj Dalej

Kroki

1
Gotowe

Rozwinięte kwiaty czarnego bzu zbieramy w słoneczny suchy dzień. Układamy na około godzinę na białym pergaminie aby owady miały czas na ewakuację :)

2
Gotowe

Wodę zagotowujemy z cukrem, dodajemy kwiaty bzu i obraną cytrynę , pociętą w plasterki.
Po ostudzeniu garnek z miksturą wkładamy do lodówki lub chłodnego miejsca na 48 godzin.
Po tym czasie wszystko przecedzamy przez gazę, wyciskamy. Syrop należy powtórnie zagotować i rozlać do wyparzonych wcześniej słoiczków lub butelek. Słoiczki lub butelki napełniane są syropem od razu po zdjęciu z gazu więc nie ma potrzeby ich pasteryzowania.
Syrop jest bogatym źródłem witaminy C, doskonale smakuje jako lemoniada z wodą i lodem lub jako dodatek do herbaty.

Smacznego !!!

Poprzedni
Tortilla z kurczakiem i warzywami
Następny
Ser jajeczny
Poprzedni
Tortilla z kurczakiem i warzywami
Następny
Ser jajeczny