Syrop z kwiatów czarnego bzu

Podziel się przepisem na:

LUB SKOPIUJ I WKLEJ LINK Z PRZEPISEM

Składniki

40 baldachów kwiatów czarnego bzu bez grubego ogonka
2 cytryny
1 l wody
1 kg cukru

Syrop z kwiatów czarnego bzu

Kuchnia:

Syrop z kwiatów czarnego bzu to prawdziwy rarytas.
Posiada wiele właściwości leczniczych, jest smaczny i zdrowy.

  • 48 m
  • Łatwy

Składniki

Wskazówki

Udostępnij

Kroki

1
Gotowe

Rozwinięte kwiaty czarnego bzu zbieramy w słoneczny suchy dzień. Układamy na około godzinę na białym pergaminie aby owady miały czas na ewakuację :)

2
Gotowe

Wodę zagotowujemy z cukrem, dodajemy kwiaty bzu i obraną cytrynę , pociętą w plasterki.
Po ostudzeniu garnek z miksturą wkładamy do lodówki lub chłodnego miejsca na 48 godzin.
Po tym czasie wszystko przecedzamy przez gazę, wyciskamy. Syrop należy powtórnie zagotować i rozlać do wyparzonych wcześniej słoiczków lub butelek. Słoiczki lub butelki napełniane są syropem od razu po zdjęciu z gazu więc nie ma potrzeby ich pasteryzowania.
Syrop jest bogatym źródłem witaminy C, doskonale smakuje jako lemoniada z wodą i lodem lub jako dodatek do herbaty.

Smacznego !!!

Poprzedni
Tortilla z kurczakiem i warzywami
Następny
Ser jajeczny
Poprzedni
Tortilla z kurczakiem i warzywami
Następny
Ser jajeczny

POLUB NASZ FANPAGE NA FACEBOOKU