Wątróbka z dziczyzny

Podziel się przepisem na:

LUB SKOPIUJ I WKLEJ LINK Z PRZEPISEM

Składniki

wątroba z kozła
mleko
4 cebule
2 łyżki miodu
łyżka smalcu z gęsi ewentualnie wieprzowego
łyżeczka masła
łyżeczka cynamonu
1 jabłko
przyprawy : sól, pieprz
mąka

Wątróbka z dziczyzny

Kuchnia:

Wątróbka która wręcz rozpływa się w ustach. Przepis można również wykorzystać do wątróbki drobiowej czy wieprzowej.

  • 5 h
  • Średni

Składniki

Wskazówki

Udostępnij

Kroki

1
Gotowe

Wątróbkę oczyszczamy, ściągamy błonę i kroimy na plasterki o grubości około 0,5 cm.
Wkładamy do miski , zalewamy mlekiem i wstawiamy do lodówki na minimum 4 godziny.

2
Gotowe

Na patelnię dajemy łyżkę smalcu i podgrzewamy. Cebulę kroimy w piórka, wrzucamy na tłuszcz i zaczynamy smażyć. W międzyczasie dodajemy miód , odrobinę soli i pieprzu. Gdy cebulka jest zarumieniona wyłączamy palnik.

3
Gotowe

Na kolejnej patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy na nim jabłko pocięte w plasterki, obsypane cynamonem do momentu aż się zarumieni.

4
Gotowe

Wymoczoną wątróbkę odsączamy na sitku, przelewamy wodą, układamy na ręczniku papierowym aby dokładnie ją osuszyć.
Każdy kawałek obtaczamy w mące i smażymy na smalcu z jednej i drugiej strony, w sumie około 4 minut.
Usmażoną wątróbkę nakładamy do miski, układamy na niej cebulę a następnie jabłka, przyozdabiamy zieleniną.
Podajemy z pieczywem.

Smacznego !!!

Poprzedni
Dietetyczne placuszki bananowe
Następny
Krupnik bez mięsa
Poprzedni
Dietetyczne placuszki bananowe
Następny
Krupnik bez mięsa

POLUB NASZ FANPAGE NA FACEBOOKU