Wyborne gołąbki z młodej kapusty

Podziel się przepisem na:

LUB SKOPIUJ I WKLEJ LINK Z PRZEPISEM

Składniki

Duża główka młodej kapusty
5 torebek ryżu białego dobrej jakości
1/2 kg mięsa mielonego z łopatki
1/2 kg chudej wiejskiej kiełbasy
1 duża cebula pokrojona w kostkę
15 dag masła
3 łyżki kwaśnej śmietany
1 szklanka wody
Zielenina lubczyk, koperek, szczypiorek
Przyprawy sól, pieprz
Dodatki Dodatkowo możemy dodać ugotowaną wołowinę posiekaną drobno

Wyborne gołąbki z młodej kapusty

Kuchnia:

Apetyczne gołąbki z młodej kapusty zachwycą każde podniebienie. Uwielbiają je dzieci i dorośli.

  • 2h 30m
  • Średni

Składniki

Wskazówki

Udostępnij

Zobacz również

Kruche nadzienie jabłkowe i śmietana z cynamonem. Pyszne i bardzo nietypowe ciasto

Składniki: Do nadzienia jabłkowego: 1 kg dojrzałych jabłek, 0,5 szklanki (200 ml) cukru (zwykłego lub brązowego). Ciasto: 400 gramów mąki ...
Czytaj Dalej

Jedno jajko; szklanka kefiru; 400 gr. kapusty – najsmaczniejsze danie, które pokocha cała rodzina

Składniki: Kapusta - 400 gramów Cebula - 1 sztuka Kefir - 200 ml Jajko - 1 sztuka Mąka - 3-5 ...
Czytaj Dalej

Nie można się oprzeć. Pachnące soczyste leniwe pierogi z pysznym sosem

Po prostu nie można się zatrzymać. Pachnące soczyste leniwe pierogi z pysznym sosem Składniki: 600 gramów mięsa mielonego (asortowałem); trzy ...
Czytaj Dalej

Twój ulubiony sos nadaje się do pierogów, makaronów i możesz posmarować nim chleb!

Jest przygotowywany szybko, łatwo i okazuje się wyjątkowo smaczny! Będziesz potrzebował: majonez - 1/2 szklanki. śmietana - 1/2 szklanki. gotowane ...
Czytaj Dalej

Wszystko jest tak proste, że pisanie trwa dłużej niż gotowanie

Składniki Miód - 100 g Mąka - 170 g Jajka - 2 szt Cukier - 120 g Soda - 1 ...
Czytaj Dalej
kiełbaski w cieście

Smaczne i pachnące: niedoścignione kiełbaski w cieście

Do ciasta potrzebujemy: 125 ml mleka 125 ml wody 25 gramów drożdży 5 gramów soli 2 łyżeczki cukru 30 ml ...
Czytaj Dalej
Ciasto francuskie w kilka minut. Mój najlepszy przepis

Ciasto francuskie w kilka minut. Mój najlepszy przepis

SKŁADNIKI: 200 g margaryny 1 jajko 100 ml śmietany 350 g mąki szczypta soli Przygotowanie: Zmiel mąkę margaryną do drobnego ...
Czytaj Dalej

Kroki

1
Gotowe

Przygotowujemy ryż gotując go wg. przepisu na opakowaniu. Solimy wodę i gotujemy ryż ok. 15 minut następnie odsączamy i studzimy w dużej misce.

2
Gotowe

Duży garnek zalewamy do połowy wodą następnie ją solimy i dodajemy łyżkę octu. Po zagotowaniu wody z octem, zmniejszamy ogień tak, aby woda delikatnie się gotowała i zanurzamy w garnku główkę kapusty.

3
Gotowe

Co jakiś czas odcinamy nożem po 1 liściu z główki uważając aby nie uszkodzić żadnego listka. Każdy listek kapusty kładziemy na duży talerz tak, aby odciekła z niego woda a liście ostygły.

4
Gotowe

Ugotowany i przestudzony ryż mieszamy z mięsem mielonym, dodajemy startą na tarce kiełbasę (możemy ją również drobno posiekać). Jeżeli mamy ugotowane jakieś inne mięso też możemy go posiekać i wymieszać w misce z ryżem.

5
Gotowe

Do małej patelni dodajemy posiekaną cebulkę i smażymy na maśle do zarumienienia. Wystudzoną cebulką z masłem dodajemy do farszu, przyprawiamy solą, pieprzem, zieleniną i dokładnie mieszamy do połączenia składników.

6
Gotowe

Zawijanie gołąbków

Wystudzone liście kapusty napełniamy farszem i zawijamy dokładnie liśćmi, układając w naczyniu żaroodpornym lub brytfance. Uprzednio brytfankę lub naczynie wyścielamy największymi liśćmi kapusty, aby gołąbki się nam nie przypaliły.

7
Gotowe

Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni ustawiając na funkcję góra - dół. Zawinięte gołąbki ułożone dokładnie polewamy 1 szklanką wody oraz 3 łyżkami śmietany 18%. Nasz gołąbki możemy posypać solą i pieprzem a także ulubionymi ziołami.

Przykrywamy brytfannę i pieczemy w piekarniku ok 1,5 godziny.

SMACZNEGO :)

Następny
Ziemniaki po Żydowsku według przepisu prababci
Następny
Ziemniaki po Żydowsku według przepisu prababci