Wyborne gołąbki z młodej kapusty

Podziel się przepisem na:

LUB SKOPIUJ I WKLEJ LINK Z PRZEPISEM

Składniki

Duża główka młodej kapusty
5 torebek ryżu białego dobrej jakości
1/2 kg mięsa mielonego z łopatki
1/2 kg chudej wiejskiej kiełbasy
1 duża cebula pokrojona w kostkę
15 dag masła
3 łyżki kwaśnej śmietany
1 szklanka wody
Zielenina lubczyk, koperek, szczypiorek
Przyprawy sól, pieprz
Dodatki Dodatkowo możemy dodać ugotowaną wołowinę posiekaną drobno

Wyborne gołąbki z młodej kapusty

Kuchnia:

Apetyczne gołąbki z młodej kapusty zachwycą każde podniebienie. Uwielbiają je dzieci i dorośli.

  • 2h 30m
  • Średni

Składniki

Wskazówki

Udostępnij

Kroki

1
Gotowe

Przygotowujemy ryż gotując go wg. przepisu na opakowaniu. Solimy wodę i gotujemy ryż ok. 15 minut następnie odsączamy i studzimy w dużej misce.

2
Gotowe

Duży garnek zalewamy do połowy wodą następnie ją solimy i dodajemy łyżkę octu. Po zagotowaniu wody z octem, zmniejszamy ogień tak, aby woda delikatnie się gotowała i zanurzamy w garnku główkę kapusty.

3
Gotowe

Co jakiś czas odcinamy nożem po 1 liściu z główki uważając aby nie uszkodzić żadnego listka. Każdy listek kapusty kładziemy na duży talerz tak, aby odciekła z niego woda a liście ostygły.

4
Gotowe

Ugotowany i przestudzony ryż mieszamy z mięsem mielonym, dodajemy startą na tarce kiełbasę (możemy ją również drobno posiekać). Jeżeli mamy ugotowane jakieś inne mięso też możemy go posiekać i wymieszać w misce z ryżem.

5
Gotowe

Do małej patelni dodajemy posiekaną cebulkę i smażymy na maśle do zarumienienia. Wystudzoną cebulką z masłem dodajemy do farszu, przyprawiamy solą, pieprzem, zieleniną i dokładnie mieszamy do połączenia składników.

6
Gotowe

Zawijanie gołąbków

Wystudzone liście kapusty napełniamy farszem i zawijamy dokładnie liśćmi, układając w naczyniu żaroodpornym lub brytfance. Uprzednio brytfankę lub naczynie wyścielamy największymi liśćmi kapusty, aby gołąbki się nam nie przypaliły.

7
Gotowe

Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni ustawiając na funkcję góra - dół. Zawinięte gołąbki ułożone dokładnie polewamy 1 szklanką wody oraz 3 łyżkami śmietany 18%. Nasz gołąbki możemy posypać solą i pieprzem a także ulubionymi ziołami.

Przykrywamy brytfannę i pieczemy w piekarniku ok 1,5 godziny.

SMACZNEGO :)

Następny
Ziemniaki po Żydowsku według przepisu prababci
Następny
Ziemniaki po Żydowsku według przepisu prababci

POLUB NASZ FANPAGE NA FACEBOOKU