Zakwas buraczany

Podziel się przepisem na:

LUB SKOPIUJ I WKLEJ LINK Z PRZEPISEM

Składniki

1 kg buraków
5-6 średnich ząbków czosnku
3 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
1 l przygotowanej , przestudzonej wody
1 łyżka soli
2 łyżki soku z ogórków kiszonych
piętka lub skórka z chleba (opcjonalnie)

Zakwas buraczany

Bez niego prawdziwy barszcz wigilijny się nie obędzie

Kuchnia:

Jest bardzo zdrowy... podnosi odporność, wspaniale wpływa na krew. Można go pić lub wykorzystać do przygotowania barszczu wigilijnego - dzięki któremu ma on niesamowity smak.

  • 7 dni
  • Łatwy

Składniki

Wskazówki

Udostępnij

Zobacz również

Kruche nadzienie jabłkowe i śmietana z cynamonem. Pyszne i bardzo nietypowe ciasto

Składniki: Do nadzienia jabłkowego: 1 kg dojrzałych jabłek, 0,5 szklanki (200 ml) cukru (zwykłego lub brązowego). Ciasto: 400 gramów mąki ...
Czytaj Dalej

Jedno jajko; szklanka kefiru; 400 gr. kapusty – najsmaczniejsze danie, które pokocha cała rodzina

Składniki: Kapusta - 400 gramów Cebula - 1 sztuka Kefir - 200 ml Jajko - 1 sztuka Mąka - 3-5 ...
Czytaj Dalej

Nie można się oprzeć. Pachnące soczyste leniwe pierogi z pysznym sosem

Po prostu nie można się zatrzymać. Pachnące soczyste leniwe pierogi z pysznym sosem Składniki: 600 gramów mięsa mielonego (asortowałem); trzy ...
Czytaj Dalej

Twój ulubiony sos nadaje się do pierogów, makaronów i możesz posmarować nim chleb!

Jest przygotowywany szybko, łatwo i okazuje się wyjątkowo smaczny! Będziesz potrzebował: majonez - 1/2 szklanki. śmietana - 1/2 szklanki. gotowane ...
Czytaj Dalej

Wszystko jest tak proste, że pisanie trwa dłużej niż gotowanie

Składniki Miód - 100 g Mąka - 170 g Jajka - 2 szt Cukier - 120 g Soda - 1 ...
Czytaj Dalej
kiełbaski w cieście

Smaczne i pachnące: niedoścignione kiełbaski w cieście

Do ciasta potrzebujemy: 125 ml mleka 125 ml wody 25 gramów drożdży 5 gramów soli 2 łyżeczki cukru 30 ml ...
Czytaj Dalej
Ciasto francuskie w kilka minut. Mój najlepszy przepis

Ciasto francuskie w kilka minut. Mój najlepszy przepis

SKŁADNIKI: 200 g margaryny 1 jajko 100 ml śmietany 350 g mąki szczypta soli Przygotowanie: Zmiel mąkę margaryną do drobnego ...
Czytaj Dalej

Kroki

1
Gotowe

Buraki myjemy i obieramy ze skóry, kroimy w dosyć grube plasterki.
Wkładamy do naczynia szklanego lub glinianego .
Czosnek obieramy , ząbki kroimy na pół i dodajemy do buraków razem z zielem angielskim i liśćmi laurowymi.

2
Gotowe

Zasypujemy solą, dodajemy sok z ogórków i całość zalewamy wodą.
Opcjonalnie można dodać skórkę, z chleba czy piętkę.
Słoik / naczynie nakrywamy bawełnianą ścierką i umieszczamy ciepłym miejscu (od czasu do czasu należy do niego zaglądnąć, przemieszać).
Będzie gotowy po około 6-7 dniach (im cieplej tym szybciej ukiśnie).
Po tym okresie przecedzamy przez sito i wlewamy do butelki.
Wykorzystujemy według uznania - do picia lub gotowania barszczu czerwonego !
Smacznego !!!

Poprzedni
Sałatka z kurczakiem i sałatą lodową
Następny
Pieczone w piekarniku fioletowe ziemniaki
Poprzedni
Sałatka z kurczakiem i sałatą lodową
Następny
Pieczone w piekarniku fioletowe ziemniaki