Zakwas buraczany

Podziel się przepisem na:

LUB SKOPIUJ I WKLEJ LINK Z PRZEPISEM

Składniki

1 kg buraków
5-6 średnich ząbków czosnku
3 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
1 l przygotowanej , przestudzonej wody
1 łyżka soli
2 łyżki soku z ogórków kiszonych
piętka lub skórka z chleba (opcjonalnie)

Zakwas buraczany

Bez niego prawdziwy barszcz wigilijny się nie obędzie

Kuchnia:

Jest bardzo zdrowy... podnosi odporność, wspaniale wpływa na krew. Można go pić lub wykorzystać do przygotowania barszczu wigilijnego - dzięki któremu ma on niesamowity smak.

  • 7 dni
  • Łatwy

Składniki

Wskazówki

Udostępnij

Kroki

1
Gotowe

Buraki myjemy i obieramy ze skóry, kroimy w dosyć grube plasterki.
Wkładamy do naczynia szklanego lub glinianego .
Czosnek obieramy , ząbki kroimy na pół i dodajemy do buraków razem z zielem angielskim i liśćmi laurowymi.

2
Gotowe

Zasypujemy solą, dodajemy sok z ogórków i całość zalewamy wodą.
Opcjonalnie można dodać skórkę, z chleba czy piętkę.
Słoik / naczynie nakrywamy bawełnianą ścierką i umieszczamy ciepłym miejscu (od czasu do czasu należy do niego zaglądnąć, przemieszać).
Będzie gotowy po około 6-7 dniach (im cieplej tym szybciej ukiśnie).
Po tym okresie przecedzamy przez sito i wlewamy do butelki.
Wykorzystujemy według uznania - do picia lub gotowania barszczu czerwonego !
Smacznego !!!

Poprzedni
Sałatka z kurczakiem i sałatą lodową
Następny
Pieczone w piekarniku fioletowe ziemniaki
Poprzedni
Sałatka z kurczakiem i sałatą lodową
Następny
Pieczone w piekarniku fioletowe ziemniaki