Zrazy zawijane ze schabu

Podziel się przepisem na:

LUB SKOPIUJ I WKLEJ LINK Z PRZEPISEM

Składniki

schab wieprzowy (8 grubszych plastrów)
musztarda
majonez
przyprawy (sól, pieprz)
8 plastrów szynki lub boczku
3 ogórki kiszone pocięte w słupki
cebula pocięta w piórka
100 g startego sera żółtego
wykałaczki
1 marchewka
1 pietruszka
woda do podlania zrazów
opcjonalnie 1/4 papryki czerwonej pociętej w słupki
olej do smażenia
liść laurowy
2 ziarnka ziela angielskiego
łyżeczka kopiata mąki

Zrazy zawijane ze schabu

Zrazy ze schabu wieprzowego zawijane z dodatkami.
Smaczne , miękkie, rozpływające się w ustach.

  • 1 h 10 m
  • Średni

Składniki

Wskazówki

Udostępnij

Kroki

1
Gotowe

Każdy plaster schabu wieprzowego rozbijamy bardzo cienko tłuczkiem, posypujemy solą i pieprzem.

2
Gotowe

Jedną stronę schabu smarujemy łyżeczką musztardy, a następnie jedną łyżeczką majonezu i układamy dodatki: szynkę /boczek, ogórek kiszony, cebulę , ser żółty, opcjonalnie można dodać też paprykę czerwoną.
Schab zawijamy bardzo ciasno, dbając o to by jego boki były podwinięte do środka. Każdy zrazik spinamy dwoma wykałaczkami i podsmażamy z każdej strony na patelni.

3
Gotowe

Gdy zraziki będą rumiane, zalewamy je do połowy wodą , dodajemy pociętą w krążki marchewkę, pietruszkę oraz cebulę pociętą w piórka. Dosalamy do smaku, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i dusimy pod przykryciem ok. 35-40 minut. Po tym czasie zraziki należy zagęścić mąką.
Podajemy z ziemniakami lub kluskami śląskimi polanymi sosem ze zrazików.

Smacznego !!!

Poprzedni
Zupa kminkowa
Następny
Tortilla z kurczakiem i warzywami
Poprzedni
Zupa kminkowa
Następny
Tortilla z kurczakiem i warzywami

POLUB NASZ FANPAGE NA FACEBOOKU