Zupa krem z papryki

Podziel się przepisem na:

LUB SKOPIUJ I WKLEJ LINK Z PRZEPISEM

Składniki

Dodaj porcję:
3 czerwone papryki
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 mała pietruszka
1 marchewka
400 ml wody
50 ml słodkiej śmietanki 30 %
1 łyżeczka octu balsamicznego
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
szczypta tymianku
sól , pieprz
opcjonalnie dodaję 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego (przepis w zakładce dodatki)
grzanki
odrobina tartego parmezanu

Zupa krem z papryki

Kuchnia:

Przepyszna zupa krem z papryki, zachwycająca smakiem jak i kolorem.

  • 45 m
  • Porcje 4
  • Łatwy

Składniki

Wskazówki

Udostępnij

Kroki

1
Gotowe

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 220 stopni. Paprykę myjemy, oczyszczamy z gniazd nasiennych i wraz z 3 nieobranymi ząbkami czosnku pieczemy w piekarniku przez 30 minut.

2
Gotowe

W tym czasie gdy papryka jest w piekarniku warzywa : marchewkę i pietruszkę drobno kroimy, cebulę szatkujemy i wrzucamy do garnka. Zalewamy wodą, dodajemy ocet balsamiczny, słodką śmietankę, mieloną paprykę, tymianek, doprawiamy solą i pieprzem (Ja dodałam jeszcze dwie łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego ze swojego przepisu. Gdyby ktoś chciał dodać lekkiej pikanterii zupie należy doprawić szczyptą chili). Wywar gotujemy pod przykryciem,aż marchewka z pietruszką zmiękną.

3
Gotowe

Po upływie 30 minut paprykę i czosnek wyciągamy z piekarnika. Czosnek wyciskamy ze środka a paprykę obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Łączymy wszystko razem z bulionem i całość miksujemy na gładki krem.
Zupę podajemy z grzankami upieczonymi na patelni , posypujemy startym parmezanem.
Smacznego !!!

Poprzedni
Koncentrat bulionu warzywnego – ekologiczna kostka rosołowa
Następny
Makaron pesto z kurczakiem
Poprzedni
Koncentrat bulionu warzywnego – ekologiczna kostka rosołowa
Następny
Makaron pesto z kurczakiem

POLUB NASZ FANPAGE NA FACEBOOKU