Zupa krem z papryki

Podziel się przepisem na:

LUB SKOPIUJ I WKLEJ LINK Z PRZEPISEM

Składniki

Dodaj porcję:
3 czerwone papryki
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 mała pietruszka
1 marchewka
400 ml wody
50 ml słodkiej śmietanki 30 %
1 łyżeczka octu balsamicznego
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
szczypta tymianku
sól , pieprz
opcjonalnie dodaję 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego (przepis w zakładce dodatki)
grzanki
odrobina tartego parmezanu

Zupa krem z papryki

Kuchnia:

Przepyszna zupa krem z papryki, zachwycająca smakiem jak i kolorem.

  • 45 m
  • Porcje 4
  • Łatwy

Składniki

Wskazówki

Udostępnij

Zobacz również

Kruche nadzienie jabłkowe i śmietana z cynamonem. Pyszne i bardzo nietypowe ciasto

Składniki: Do nadzienia jabłkowego: 1 kg dojrzałych jabłek, 0,5 szklanki (200 ml) cukru (zwykłego lub brązowego). Ciasto: 400 gramów mąki ...
Czytaj Dalej

Jedno jajko; szklanka kefiru; 400 gr. kapusty – najsmaczniejsze danie, które pokocha cała rodzina

Składniki: Kapusta - 400 gramów Cebula - 1 sztuka Kefir - 200 ml Jajko - 1 sztuka Mąka - 3-5 ...
Czytaj Dalej

Nie można się oprzeć. Pachnące soczyste leniwe pierogi z pysznym sosem

Po prostu nie można się zatrzymać. Pachnące soczyste leniwe pierogi z pysznym sosem Składniki: 600 gramów mięsa mielonego (asortowałem); trzy ...
Czytaj Dalej

Twój ulubiony sos nadaje się do pierogów, makaronów i możesz posmarować nim chleb!

Jest przygotowywany szybko, łatwo i okazuje się wyjątkowo smaczny! Będziesz potrzebował: majonez - 1/2 szklanki. śmietana - 1/2 szklanki. gotowane ...
Czytaj Dalej

Wszystko jest tak proste, że pisanie trwa dłużej niż gotowanie

Składniki Miód - 100 g Mąka - 170 g Jajka - 2 szt Cukier - 120 g Soda - 1 ...
Czytaj Dalej
kiełbaski w cieście

Smaczne i pachnące: niedoścignione kiełbaski w cieście

Do ciasta potrzebujemy: 125 ml mleka 125 ml wody 25 gramów drożdży 5 gramów soli 2 łyżeczki cukru 30 ml ...
Czytaj Dalej
Ciasto francuskie w kilka minut. Mój najlepszy przepis

Ciasto francuskie w kilka minut. Mój najlepszy przepis

SKŁADNIKI: 200 g margaryny 1 jajko 100 ml śmietany 350 g mąki szczypta soli Przygotowanie: Zmiel mąkę margaryną do drobnego ...
Czytaj Dalej

Kroki

1
Gotowe

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 220 stopni. Paprykę myjemy, oczyszczamy z gniazd nasiennych i wraz z 3 nieobranymi ząbkami czosnku pieczemy w piekarniku przez 30 minut.

2
Gotowe

W tym czasie gdy papryka jest w piekarniku warzywa : marchewkę i pietruszkę drobno kroimy, cebulę szatkujemy i wrzucamy do garnka. Zalewamy wodą, dodajemy ocet balsamiczny, słodką śmietankę, mieloną paprykę, tymianek, doprawiamy solą i pieprzem (Ja dodałam jeszcze dwie łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego ze swojego przepisu. Gdyby ktoś chciał dodać lekkiej pikanterii zupie należy doprawić szczyptą chili). Wywar gotujemy pod przykryciem,aż marchewka z pietruszką zmiękną.

3
Gotowe

Po upływie 30 minut paprykę i czosnek wyciągamy z piekarnika. Czosnek wyciskamy ze środka a paprykę obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Łączymy wszystko razem z bulionem i całość miksujemy na gładki krem.
Zupę podajemy z grzankami upieczonymi na patelni , posypujemy startym parmezanem.
Smacznego !!!

Poprzedni
Koncentrat bulionu warzywnego – ekologiczna kostka rosołowa
Następny
Makaron pesto z kurczakiem
Poprzedni
Koncentrat bulionu warzywnego – ekologiczna kostka rosołowa
Następny
Makaron pesto z kurczakiem