Ogórki w curry lub gyrosie

Ogórki w curry lub gyrosie

Ogórki które zachwycają smakiem. Idealnie pasują do obiadu czy kanapki.

Składniki

  • 3 kg ogórków gruntowych

Składniki na zalewę:

  • 4 szklanki wody
  • 1 szklanka octu
  • 2 szklanki cukru
  • 1,5 łyżki soli
  • 2 łyżki curry lub przyprawy gyros
  • 2 cebule

Do każdego słoika:

  • liść selera
  • szczypta ziaren gorczycy
  • ząbek czosnku
  • liść laurowy
  • 2 ziela angielskie

1. Ogórki myjemy, tniemy w słupki. Jeśli posiadają duże nasiona , usuwamy je. Do każdego słoika wkładamy liść selera, gorczycę, czosnek, liść laurowy, ziele angielskie i napychamy ogórki.

Ogórki kroimy w plasterki

2. W garnku umieszczamy wodę, ocet, cukier, sól, curry lub przyprawę gyros i zagotowujemy. Następnie dodajemy pociętą w piórka cebulę. Zalewą uzupełniamy przygotowane słoiki, zakręcamy i pasteryzujemy od 6 do 10 minut.

Smacznego !!!