Ogórki które zachwycają smakiem. Idealnie pasują do obiadu czy kanapki.
Składniki
- 3 kg ogórków gruntowych
Składniki na zalewę:
- 4 szklanki wody
- 1 szklanka octu
- 2 szklanki cukru
- 1,5 łyżki soli
- 2 łyżki curry lub przyprawy gyros
- 2 cebule
Do każdego słoika:
- liść selera
- szczypta ziaren gorczycy
- ząbek czosnku
- liść laurowy
- 2 ziela angielskie
1. Ogórki myjemy, tniemy w słupki. Jeśli posiadają duże nasiona , usuwamy je. Do każdego słoika wkładamy liść selera, gorczycę, czosnek, liść laurowy, ziele angielskie i napychamy ogórki.
2. W garnku umieszczamy wodę, ocet, cukier, sól, curry lub przyprawę gyros i zagotowujemy. Następnie dodajemy pociętą w piórka cebulę. Zalewą uzupełniamy przygotowane słoiki, zakręcamy i pasteryzujemy od 6 do 10 minut.
Smacznego !!!